Jelenlegi hely

  1. Címlap
  2. » Sajtó

Sajtóközlemény 2013. január 17.

3 MILLIÁRD FORINTOS UNIÓS BERUHÁZÁS
AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT
KÉT REGIONÁLIS VÉRELLÁTÓ KÖZPONTJÁBAN

Budapest - 2013. január 17. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) kötött konzorciális szerződése keretében, és az Új Széchenyi Terv finanszírozásával valósítja meg TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001 számú „Regionális vérellátó központok fejlesztése” című projektet, amelynek során korszerű, a GMP követelményeknek megfelelő vér-, vérkészítménygyártás megvalósítására alkalmas regionális vérellátó központok épülnek Pécsen és Szegeden. Az épületek átadására várhatóan 2014 tavaszán kerül sor.

A projekt szükségessége először 1996-ban merült fel, melynek halaszthatatlanságát a 2004. évi európai uniós csatlakozás is indokolta, hiszen az elmúlt 40 évben a magyar vérellátás területén hasonló jellegű fejlesztések nem történtek.

A vérellátás azonos, szigorú alapelvek és szakmai eljárásrendek szerint működik egész Európában, így hazánkban is, ezzel biztosítva a betegek egyenlő és azonos biztonsági szintű hozzáférését a vérkészítményekhez, vérhez.

A központok feladatai a magas szintű centralizált és automatizált vérkészítmények előállítása, a régiót alkotó három megye (amely funkcionális elvek szerint lett kialakítva) egészségügyi szolgáltatóinak ezzel való, igény szerinti kielégítése, valamint a vérkészletek és az igények közötti egyensúly szabályozása. A vérkészítmény-előállítás folyamatát a vérvételtől a transzfúzióig jogszabály, az előállítás során alkalmazott technológiát pedig a GMP követelmények szabályozzák. A regionális vérellátó központok az egészségügy struktúra-átalakítása során deklarált célnak is eleget tesznek, így a progresszív ellátás legmagasabb szintjén lévő egyetemi klinikák közvetlen ellátásának is. A projekt megvalósításának alapelve, hogy az ellátás ne sérüljön, így az új vérellátó központok létrejöttéig a jelenleg is működő ellátási forma marad fent.

A megvalósítás tervezett ütemezése

A projekt teljes megvalósítása 21 hónapot vesz igénybe.
A 2012. július 1-jei projektkezdés 2014. február 28-i befejezést feltételez.
Az épületek kivitelezése 12 hónapot vesz igénybe. Az építőipari munkákkal párhuzamosan lefolytatott közbeszerzések lehetővé teszik a műszerek beszerzését.
A párhuzamosan folytatható közbeszerzések lebonyolítása és szoros kontroll mellett az új épületekben a vérkészítmény gyártás 2014-ben elindulhat.
 
A Támogatói Szerződés aláírása 2012. szeptember 12-én megtörtént.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 2 999 999 114 Ft.

A projekttel kapcsolatban további információkat kaphat Braun Helga, kommunikciós vezetőtől (OVSZ) a +36 (30) 269 0896 telefonszámon vagy a e-mail címen.