Jelenlegi hely

  1. Címlap
  2. » TIOP

A projekt általános ismertetése

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) kötött konzorciális szerződése keretében, és az Új Széchenyi Terv segítségével valósítja meg TIOP 2.2.3/11/1 projektet, amelynek során az Európai Uniós követelményeknek megfelelő, korszerű regionális vérellátó központok kezdik meg működésüket 2014-ben, Pécsen és Szegeden.

A projekt szükségessége először 1996-ban merült fel, de ennek halaszthatatlanságát a 2004. évi európai uniós csatlakozás is indokolta, hiszen az elmúlt 40 évben a magyar vérellátás területén hasonló jellegű fejlesztések nem történtek. Az épületek átadására várhatóan 2014 tavaszán kerül sor.

Az egészségügy területén a vérellátás, mint stratégiai ágazat működik, amely garantálja minden beteg számára a vérbiztonságot Magyarországon. A vérellátás azonos, szigorú alapelvek és szakmai eljárásrendek szerint működik egész Európában, így hazánkban is, ezzel biztosítva a betegek egyenlő és azonos biztonsági szintű hozzáférését a vérkészítményekhez, vérhez.

A központok feladatai a magas szintű centralizált és automatizált vérkészítmények előállítása, a régiót alkotó három megye (amely funkcionális elvek szerint lett kialakítva) egészségügyi szolgáltatóinak ezzel való, igény szerinti kielégítése, valamint a vérkészletek és az igények közötti egyensúly szabályozása. A vérkészítmény-előállítás folyamatát a vérvételtől a transzfúzióig jogszabály, az előállítás során alkalmazott technológiát pedig a GMP követelmények szabályozzák. A projekt keretében Pécsen és Szegeden olyan modern technológiájú, új vérellátó központok jönnek létre és kezdik meg működésüket, amelyek révén hatékonyabban valósítható meg ezek betarthatósága, valamint a kórházi „kiszolgálás” szolgáltató-barátabbá tétele. A regionális vérellátó központok az egészségügy struktúra-átalakítása során deklarált célnak is eleget tesznek, így a progresszív ellátás legmagasabb szintjén lévő egyetemi klinikák közvetlen ellátásának is.

A projekt megvalósításának alapelve, hogy az ellátás ne sérüljön, így az új vérellátó központok létrejöttéig a jelenleg is működő ellátási forma marad fent. Az új Pécsi Regionális Vérellátó Központ közvetlenül az egyetem területén, míg a Szegedi Vérellátó Központ az új egyetem épületének közelében helyezkedik majd el (fotógaléria).

A projekt kedvezményezettje az OVSZ, amelyet a GYEMSZI menedzsel oly módon, hogy a projektmenedzsert, a pénzügyi vezetőt és a projektasszisztenst saját alkalmazásában biztosítja.