Beszámoló a TÁMOP-6.2.2.A-KMR/11-1-2012-0010 „Az OVSZ szolgáltatási színvonalának fejlesztésére irányuló képzések" projektről | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

 1. Címlap
 2. » Megvalósítás

Beszámoló a TÁMOP-6.2.2.A-KMR/11-1-2012-0010 „Az OVSZ szolgáltatási színvonalának fejlesztésére irányuló képzések" projektről

Legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy dolgozóinkat olyan képzésekkel tudjuk motiválni, amelyek a gyakorlati életben, munkájuk során is hasznosíthatók, ezzel erősítve az OVSz munkájának színvonalasságát, szakmaiságát és a már megszokott magas minőségét. Ezt a célt szolgálja az Új Széchenyi Terv keretében elnyert két TÁMOP-6.2.2 támogatásunk, amelyek keretében 2013 februárja és 2014 júniusa között összesen 519 munkatársunk vehet részt különféle képzéseken.

Menedzsmentképzés

A folyamatos forráselvonásokat és a változó gazdasági környezetet az OVSZ hosszú távon csak jól képzett, széles körű szakmai ismeretekkel rendelkező menedzsmenttel lesz képes megfelelően kezelni. Az eredményesebb működés és a költséghatékonyság javítása érdekében a regionális központok, a területi vérellátók és az OVSZ központjának vezetői, gazdasági területen dolgozó munkatársai közül 16-an vettek részt az intézményi kontrolling, a stratégiai irányítás, a folyamatmenedzsment- és a projektmenedzsment témákra kiterjedő képzéseken 2013 áprilisa és augusztusa között.

Az eddig lezárult képzésről ezidáig csak pozitív visszajelzések érkeztek, amely arra bíztat bennünket, hogy a jövőben is hasonló képzések szervezésével támogassuk dolgozóink munkáját – reméljük, mindannyiunk megelégedésére.

Hematológiai, transzfuziológiai szakasszisztens-képzés
 
A biztonságos és elvárt minőségű vérellátásnak az utánpótlás-nevelés az alapja. Sajnos az elmúlt években nem volt lehetőség olyan hematológiai-, transzfuziológiai- szakasszisztens-képzés indítására, amely ennek teret adott volna. Most pályázati támogatással 23 munkatársunk – a Közép-magyarországi RVK-ból 11, a Győri RVK-ból 1, a Pécsi RVK-ból 3, a Szegedi RVK-ból 6, a Debreceni RVK-ból 2 fő – szerzi meg ezt a szakképesítést 2014 júniusára.
 
Kommunikációs képzés
 
A vérellátás biztosítása során meghatározó a szolgáltató-szemlélet és a személyes kommunikáció. Fontos, hogy tudjuk, hogyan szólítsuk meg donorainkat, hogyan kezeljünk egy váratlan konfliktushelyzetet, vagy hogyan fejlesszük saját személyiségünket. Ennek érdekében 2013 áprilisa és 2014 júniusa között országszerte összesen 480 szakdolgozónk – a Közép-Magyarországi RVK-ból 208 fő, a Debreceni RVK-ból 96 fő, a Győri RVK-ból és a Szegedi RVK-ból 64-64 fő, a Pécsi RVK-ból 48 fő – ismerhet meg különféle, a donorok bevonásánál és megtartásánál, a véradásszervezésnél és a partnerintézményekkel való kapcsolattartásnál jól használható kommunikációs technikákat.

 

Előrehaladás

 
2014. június

 • 16 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről.
 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens képzés vizsgáját követően 7-en vehettek át bizonyítványt a képzés elvégzéséről.

 
2014. május

 • 31 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről, és további 16 fő vette át az Asszertivitás képzés elvégzéséről a tanúsítványt.

 
2014. április

 • 16 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről, és további 32 fő vette át az Asszertivitás képzés elvégzéséről a tanúsítványt. Egy újabb csoportban 16 fő kezdte meg a kommunikációs képzéseket.

 
2014. március

 • A januárban kezdődött egyik képzés végén 14 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről, és további 1 fő vette át az Asszertivitás képzés elvégzéséről a tanúsítványt. Továbbá két újabb csoportban összesen 32 fő kezdte meg a kommunikációs képzéseket.

 

2014. február

 • A decemberben kezdődött képzések végén 63 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről. Továbbá a januárban kezdődött képzéseken a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás moduljának elvégzéséről szóló tanúsítványt 30 fő vette át.

 

2014. január

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens gyakorlat befejeződött.
 • Újabb két csoportban 32 fő kezdte meg a Szinergia Kft. kommunikációs képzését a Közép-Magyarországi RVK-ban.

 
2013. december

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens gyakorlatok zajlanak.
 • A Közép-Magyarországi RVK-ban négy csoportban további 64 fő kezdte meg a Szinergia Kft. kommunikációs képzését.

 

2013. november

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens gyakorlatok zajlanak.
 • A szeptemberben indult kommunikációs képzések befejeződtek, összesen 32 fő vehette át a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről szóló tanúsítványt.

 

2013. október

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens elméleti képzés befejeződött.

 
2013. szeptember

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens elméleti képzés folytatódik.
 • A Közép-Magyarországi RVK-ban két csoportban újabb 32 fő kezdte meg a Szinergia Kft. kommunikációs képzését.

 

2013. augusztus

 • Mind a 16 vezető beosztású munkatárs megkapta mind a négyféle menedzsment-képzés (intézményi kontrolling, stratégiai irányítás, folyamatmenedzsment- és projektmenedzsment) elvégzéséről a tanúsítványt.

 
2013. július

 • 16 vezető beosztású munkatárs projektmenedzsment-képzésen vett részt.

 
2013. június

 • Megkezdődött a nyári szünet a hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens elméleti képzésében. A szeptemberi folytatásig sokan tervezik a gyakorlati képzés egy részének teljesítését.
 • A kommunikációs képzés befejeződött: 64 fő vehette át a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről szóló tanúsítványt.
 • 16 vezető beosztású munkatárs folyamatmenedzsment-képzésen vett részt.

 
2013. május

 • 16 vezető beosztású munkatárs stratégiai irányítás-képzésen vett részt.

 
2013. április

 • A Közép-Magyarországi RVK-ban 2 csoportban 32 fő kezdte meg a Szinergia Kft. által tartott kommunikációs képzést, amely során különféle, a donorok bevonásánál és megtartásánál, a véradásszervezésnél és a partnerintézményekkel való kapcsolattartásnál jól használható kommunikációs technikákat ismernek meg.
 • 16 vezető beosztású munkatárs intézményi kontrolling-képzésen vett részt.

 
2013. március

 • Megkötöttük a szerződést az IFUA Horváth & Partners Kft.-vel 16 fő vezető beosztású munkatárs négyféle menedzsment-képzésének megtartásáról. A képző intézményt közbeszerzésen választottuk ki.
 • Megkötöttük a szerződést a Szinergia Projekt-, Működés és Változásmenedzsment Kft.-vel a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzésük Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak 208 munkatársunk általi elvégzésére. A képző intézményt közbeszerzésen választottuk ki.

 
2013. február

 • Megkötöttük a szerződést GYEMSZI-ETI-vel, a Hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens képzés elméleti részét, illetve a vizsgát szervező egyetlen magyarországi intézménnyel. A Közép-Magyarországi RVK-ból 7 fő meg is kezdte a képzést.