Beszámoló a TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0019 „Az OVSZ szolgáltatási színvonalának fejlesztésére irányuló képzések" projektről | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

 1. Címlap
 2. » Megvalósítás

Beszámoló a TÁMOP-6.2.2.A-11/1-2012-0019 „Az OVSZ szolgáltatási színvonalának fejlesztésére irányuló képzések" projektről

Legfőbb célkitűzésünk az volt, hogy dolgozóinkat olyan képzésekkel tudjuk motiválni, amelyek a gyakorlati életben, munkájuk során is hasznosíthatók, ezzel erősítve az OVSz munkájának színvonalasságát, szakmaiságát és a már megszokott magas minőségét. Ezt a célt szolgálja az Új Széchenyi Terv keretében elnyert két TÁMOP-6.2.2 támogatásunk, amelyek keretében 2013 februárja és 2014 júniusa között összesen 519 munkatársunk vehet részt különféle képzéseken.

Hematológiai, transzfuziológiai szakasszisztens-képzés

A biztonságos és elvárt minőségű vérellátásnak az utánpótlás-nevelés az alapja. Sajnos az elmúlt években nem volt lehetőség olyan hematológiai-, transzfuziológiai- szakasszisztens-képzés indítására, amely ennek teret adott volna. Most pályázati támogatással 23 munkatársunk – a Közép-magyarországi RVK-ból 11, a Győri RVK-ból 1, a Pécsi RVK-ból 3, a Szegedi RVK-ból 6, a Debreceni RVK-ból 2 fő – szerzi meg ezt a szakképesítést 2014 júniusára.

Kommunikációs képzés

A vérellátás biztosítása során meghatározó a szolgáltató-szemlélet és a személyes kommunikáció. Fontos, hogy tudjuk, hogyan szólítsuk meg donorainkat, hogyan kezeljünk egy váratlan konfliktushelyzetet, vagy hogyan fejlesszük saját személyiségünket. Ennek érdekében 2013 áprilisa és 2014 júniusa között országszerte összesen 480 szakdolgozónk – a Közép-Magyarországi RVK-ból 208 fő, a Debreceni RVK-ból 96 fő, a Győri RVK-ból és a Szegedi RVK-ból 64-64 fő, a Pécsi RVK-ból 48 fő – ismerhet meg különféle, a donorok bevonásánál és megtartásánál, a véradásszervezésnél és a partnerintézményekkel való kapcsolattartásnál jól használható kommunikációs technikákat.

 

Előrehaladás

 
2014. június

 • 32 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről.
 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens képzés vizsgáját követően 16-an vehettek át bizonyítványt a képzés elvégzéséről.

 
2014. május

 • 48 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről, és további 32 fő vette át az Asszertivitás képzés elvégzéséről a tanúsítványt.

 
2014. április

 • 16 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről, és további 48 fő vette át az Asszertivitás képzés elvégzéséről a tanúsítványt. Egy újabb csoportban 16 fő kezdte meg a kommunikációs képzéseket.

 
2014. március

 • A januárban kezdődött egyik képzés végén 16 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről. Továbbá négy újabb csoportban összesen 64 fő kezdte meg a kommunikációs képzéseket.

 

2014. február

 • A januárban kezdődött képzéseken 32 fő szerzett tanúsítványt a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás moduljának elvégzéséről.

 

2014. január

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens gyakorlat befejeződött.
 • A Szegedi RVK-ból és a Pécsi RVK-ból 16-16 fő részvételével indult el a Szinergia Kft. kommunikációs képzése.


2013. december

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens gyakorlatok zajlanak.
 • A Debreceni RVK-ban októberben 16 fő részvételével indult képzés befejeződött: mindannyian átvették át a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről szóló tanúsítványt.

 
2013. november

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens gyakorlatok zajlanak.
 • A szeptemberben, négy helyszínen indult kommunikációs képzések befejeződtek, összesen 80 fő vehette át a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről szóló tanúsítványt.

 
2013. október

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens elméleti képzés befejeződött.
 • A Debreceni RVK-ban további 16 fő kezdte meg a Szinergia Kft. kommunikációs képzését.

 
2013. szeptember

 • A hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens elméleti képzés folytatódik.
 • A Győri RVK-ból 32 fő, a Szegedi RVK-ból, a Debreceni RVK-ból és a Pécsi RVK-ból 16-16 fő – kezdte meg a Szinergia Kft. kommunikációs képzését.

 
2013. július–augusztus

 • Nyári szünet mind a hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens, mind a kommunikációs képzésnél.

 
2013. június

 • Megkezdődött a nyári szünet a hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens elméleti képzésében. A szeptemberi folytatásig sokan tervezik a gyakorlati képzés egy részének teljesítését.
 • A 4 helyszínen megtartott kommunikációs képzés befejeződött: 64 fő vehette át a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzés Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak elvégzéséről szóló tanúsítványt.

 
2013. április

 • A Debreceni RVK-ból, a Győri RVK-ból, a Szegedi RVK-ból és a Pécsi RVK-ból 16-16 fő – kezdte meg a Szinergia Kft. által tartott kommunikációs képzést, amely során különféle, a donorok bevonásánál és megtartásánál, a véradásszervezésnél és a partnerintézményekkel való kapcsolattartásnál jól használható kommunikációs technikákat ismernek meg.

 
2013. március

 • Megkötöttük a szerződést a Szinergia Projekt-, Működés és Változásmenedzsment Kft.-vel a a Személyes készségfejlesztés az egészségügyben képzésük Asszertivitás és Konfliktuskezelés moduljainak 208 munkatársunk általi elvégzésére. A képző intézményt közbeszerzésen választottuk ki.

 
2013. február

 • Megkötöttük a szerződést GYEMSZI-ETI-vel, aki a Hematológiai, transzfuziologiai szakasszisztens képzés elméleti részét, illetve a vizsgát szervezi. A Győri RVK-ból 1 fő, a Pécsi RVK-ból 3-an, a Szegedi RVK-ból 6-an, a Debreceni RVK-ból 2-en meg is kezdték a képzést.