A vérkészítmény biztonsága a legfontosabb! | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

A vérkészítmény biztonsága a legfontosabb!

Az Országos Vérellátó Szolgálat donorkivizsgálási gyakorlata

Magyarországon évente több mint 400 000 véradás történik, amelyből az Országos Vérellátó Szolgálat különböző vérkészítményeket állít elő. A vérkészítményeket az arra rászoruló beteg emberek kapják. Az OVSz kötelessége, hogy az előállított és gyógyszerként használt vérkészítményei fertőző betegségek átvitele szempontjából is a lehető legkisebb kockázatot jelentsenek. Ebből a célból szűrővizsgálatokat végez különböző fertőzések kimutatására, mint a HIV, a fertőző májgyulladás (Hepatitis C és Hepatitis B vírus), illetve a szifilisz.

A fertőző betegségeket kimutató tesztekkel, így a HIV-szűrőteszttel szemben is elvárás, hogy lehetőleg az összes olyan vérminta fennakadjon rajta, ami valóban hordozza a HIV-vírust. Ennek érdekében a véradók kivizsgálása során használt tesztek érzékenysége sokkal nagyobb, mint a betegek diagnosztikus célú vizsgálatánál használtaké. Ennek eredményeként 1986 óta, mióta az OVSz bevezette a HIV-szűrővizsgálatot, vérkészítménnyel nem történt HIV-vírusátvitel.

Azonban a teszt nagy érzékenységének ára van. Ahhoz, hogy a teszt biztosan kimutassa a valódi fertőzötteket, ne engedjen át olyan vérmintát, amelyben akár csak kis mennyiségben is jelen vannak a HIV-vírus részecskéi, a teszteket úgy kell kidolgozni, hogy ezeket a részecskéket nagyon kis mennyiségben, töredékesen is felismerje. Bizonyos vírusok részecskéi hasonlíthatnak egymásra. Ebből következően a HIV-szűrőteszt is pozitívnak ismerhet fel olyan részecskét, amelynek semmi köze a HIV-vírushoz. Éppen ennek az érzékenységnek köszönhetőek a biztonságos vérkészítmények Magyarországon.

A szűrővizsgálat során született pozitív eredmény egy köztes eredmény, melyet további vizsgálatok követnek, melyek elvégzéséhez a véradót 3 hónap elteltével mintavételre be kell hívnunk. A vizsgálatok lezárását követően értesítjük a donort, hogy fáradjon be személyes tájékoztatás céljából. Az értesítő levél mintapéldányát lentebb bemutatjuk.

A vizsgálati eredményről, legyen az bármilyen, kizárólag személyesen adunk tájékoztatást, melynek keretein belül elmagyarázzuk a probléma jellegét, a további kivizsgálási folyamat szabályait, ütemezését és fontosságát.

A véradók megtartásának és megbecsülésének kiemelt fontosságára való tekintettel munkatársaink részére időről időre, ismételt oktatást tartunk, kommunikációs készségük javítása érdekében.

Ez év őszétől új tájékoztatókat biztosítunk a véradók részére, melyeket már a véradás során megkapnak, illetve a lelethez is kötelező jelleggel csatolunk, megkönnyítve ezzel az eredmények értelmezését. Ezzel is megpróbáljuk csökkenteni a félreértelmezés és hibás következtetések levonásának veszélyét.

Tisztelt Véradónk!

Őszintén reméljük, hogy a fentiek olvasása után el tudja fogadni, hogy a véradás lényege a beteg biztonsága, hiszen Ön is rajta akar segíteni, amikor önzetlenül vérét adja.

Köszönjük: Országos Vérellátó Szolgálat

2015-07-16