Véradók vaspótlása pilot program | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Véradók vaspótlása pilot program

2018. november 1-jén kezdetét veszi a véradók vaspótlása érdekében indított második pilot program


Az Országos Vérellátó Szolgálat 2017. május közepén a Közép-magyarországi Regionális Vérellátó Központban indította el első pilot programját, az alacsony hemoglobin értékük miatt, egészségük védelmének érdekében kiszűrt donorok vaspótlására.

Sajnálatos módon évente közel 30000 véradás hiúsul meg a véradásra jelentkező donorok alacsony hemoglobin értéke miatt, amelyet - a tapasztalatok szerint - a segíteni vágyók csalódásként élnek meg. Az Országos Vérellátó Szolgálat vaspótlás programjának célja, hogy minél kevesebb véradás hiúsuljon meg az alacsony hemoglobin érték miatt, emellett gondoskodni szeretne elkötelezett véradóiról hemoglobin szintjük javításával. 

A májusi program 200 véradó önkéntes bevonásával zajlott. A kezeléshez szükséges készítményeket a Béres Gyógyszergyár Zrt. támogatásával tudtuk biztosítani. A pilot során visszatérő véradóink hemoglobin szintjének alakulását orvosaink folyamatosan követték.

A vaspótlás programnak köszönhetően az alacsony hemoglobin érték miatt kiszűrt, és vaskészítménnyel ellátott donorok nagyobb arányban jelentkeztek ismételten véradásra és 83 %-uknál sikeres véradásra kerülhetett sor!

A pilot második, a korábbi tapasztalatok alapján újrahangolt szakasza 2018. november 1-jén indul, ezúttal a szegedi, győri és debreceni régiókban. Az alacsony hemoglobin szint miatt kiszűrt véradóink, akik önkéntesen részt kívánnak venni a programban egyszerre kapják meg a háromhavi vaspótló készítményt, továbbra is térítésmentesen, 3 hónap elteltével pedig eredményes véradás reményében várjuk őket vissza.

2018-11-01