A Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium története | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap
  2. » Laboratóriumok
  3. » Transzplantációs Immungenetika Budapest

A Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium története

A jelenleg ismét az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) keretében működő laboratórium 1969-ben alakult. Kezdetben az akkori OVSZ vércsoport szerológiai laboratóriumának részlege volt, később az 1970-ben az OHVI (Országos Haematológiai és Vértranszfúziós Intézet) – keretén belül létrehozott Transzplantációs Immunológiai Osztály HLA laboratóriumaként működött 1986-ig. Ezután az Országos Haematológiai és Immunológiai Intézet (OHII), majd az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) átszervezése következtében Immungenetikai Osztály néven működött 2007-ig, az OGYK megszűnése miatt az OVSz-be történő visszakerülésig.

Magyarországon a klinikai szervátültetés bevezetése tette szükségessé a HLA rendszerrel kapcsolatos kutatások, majd a HLA antigének, mint a legfontosabb szövetösszeférhetőségi (kompatibilitási) sejtfelszíni fehérjék meghatározását. A HLA tipizálás módszertani alapjait a Debreceni (Stenszky Valéria) és Szegedi Vérellátó Intézetekben (Kaiser Gabriella) fektették le még az 1960-as évek közepén. Az ő szakmai támogatásukkal indultak el a HLA tipizálási vizsgálatok laboratóriumunkban. 1971-ben megkezdtük a vesetranszplantációra váró betegek HLA tipizálását, és létrehoztuk az első, kezdetleges, lyukkártya-rendszeren nyilvántartott várakozási listát.

Ez az időszak egybeesett a HLA rendszer „hőskorával”, hiszen mindössze 10 év telt el az első HLA antigén felfedezése óta. Az egymást követő nemzetközi hisztokompatibilitási workshopok-on még csak 15-20 HLA antigén volt kimutatható. Jelenleg több mint 100 szerológiailag meghatározható és több ezer DNS szinten kimutatható allélt ismerünk. 1972-ben megszerveztük az I. Kelet-Európai HLA-workshop-ot, majd 1979-ben az Intertranszplant HLA-DR workshop-ot. Ez utóbbi teremtette meg a lehetőséget, hogy a közép-keleti országok között ekkor már létező cadaver vesecserék HLA-DR antigének alapján történjenek. Az egyre korszerűbb DNS tipizáló technikák bevezetése után 1997-ben megkaptuk a 11. Európai Immungenetikai HLA kongresszus szervezési jogát, majd 2000-ben EFI akkreditációt nyertünk.

A Laboratórium 2008-ban a Diószegi utcai épületből a Karolina 19-21. alatti épületegyüttes B épületének földszintjére költözött. 2010 februárjában belső átszervezés keretében leválasztásra került a Vesevárólista Koordinációs Iroda és a Csontvelődonor Regiszter.

A HLA-tipizálás területén a DNS-alapú technikák folyamatos térnyerése figyelhető meg. 2010-ben rutinszerű bevezetésre került a Luminex technológia, amely rövidíti a HLA-tipizálás mintaátfordulási idejét, és új lehetőségeket teremt a HLA-ellenes antitest szűrés és azonosítás terén.

Ezzel párhuzamosan változott a veseriadók kivitelezése: 2010 októbertől a cadaver donációk során a szervkivételt megelőzően levett cadaver vérmintából végzünk HLA-tipizálást és előzetes keresztpróbát, valamint bevezettük a transzplantációs keresztpróbát; így egyrészt mintegy 7 órával sikerült lerövidíteni a szervkivétel és beültetés között eltelt időt (hideg ischemiás idő), és közelebb kerültünk az Eurotransplant-tagországok gyakorlatához.

Budapest, 2011. szeptember 1.

Dr. Tordai Attila, laboratórium vezető

2011-09-01