Szombathelyi Területi Vérellátó | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Szombathelyi Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

Szombathelyi TV fotóA Szombathelyi Területi Vérellátó Intézet 2000. január elseje óta tagja az Országos Vérellátó Szolgálatnak. Jogelődjének a szombathelyi Markusovszky Kórház Transzfuziós Osztályának alapítási éve 1947., a vidéken működő transzfuziós intézetek közül az egyik legkorábban alapított intézet, mely 1951-től az OVSZ első alközpontja volt. Alapítója és első vezetője prof. dr. István Lajos volt. Nyugdíjba vonulását követően 1995 óta dr. Jáger Rita vette át az intézet vezetését.

Az Intézet ma is az 1968-ban átadott, a nagy szombathelyi árvíz (1965) után felépített épületben működik, mely Szombathely egyik meghatározó középülete. Címe: Szombathely, Horváth B. krt. 38., a Markusovszky Kórház közvetlen szomszédságában.

Az intézmény preparatív és klinikai transzfuziológiai tevékenységet végez. Beszállítója a Celldömölki Kórház Transzfuziós Osztálya. Vérkészítménnyel a megye 3 városi kórházát (Celldömölk, Körmend és Sárvár), valamint a szombathelyi Markusovszky Kórházat látja el. A készítménystruktúra a megye onko-hematológiai profiljának megfelel, magas a trombocita és a leukocita mentesített készítmények előállítási ill. felhasználási aránya.

A területi vérellátó klinikai transzfuziológiai tevékenysége jelentős: immunhematológiai vizsgálatokból, vérzékenybeteg diagnosztikából és gondozásból (regionális jelleggel), valamint terápiás aferezis tevékenységből tevődik össze. Legfontosabb egészségügyi partnerével a szombathelyi Markusovszky Kórházzal a kapcsolattartás Transzfuziós Bizottság működtetésével történik.

Az OVSZ Szombathelyi Területi Vérellátó Intézete küldetésének tekinti, hogy a nemzeti vérkészletet érintő valamennyi tevékenység megfeleljen a modern orvostudomány eredményeinek, elkötelezték magunkat a nemzeti vérkészlettel való centralizált, hatékony és biztonságos gazdálkodásra.

Minőségpolitikája mind a preparativ, mind a klinikai transzfúziológia tevékenységben a korszerű, ellenőrzött minőség elve által orientált, reális ellátási igényeknek megfelelni tudó, a szakmai fejlődés fő irányvonalainak megfelelő Területi Vérellátó Intézet működtetése.

Az intézet aktív dolgozóinak száma: 47 fő. A 4 orvos közül 1 transzfuziológus és haematológus szakorvos, és 1 aneszteziológia- és intenzív terápiás szakorvos. A 34 asszisztens közül 12 szakasszisztens, illetve 4 laboratóriumi asszisztensi képesítéssel rendelkezik.

A Megyei Vöröskereszt által szervezett területi véradásokon túl az Intézet szeretettel várja véradóit minden munkanap 8-15 óráig.

2011-04-15