Soproni Területi Vérellátó | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Soproni Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

A Soproni Területi Vérellátó 1960-ban, Dr. Brenner Ferenc alapította, akitől a vezetést Dr. Bánkúti Pál, Dr. Petró Olívia, majd Dr. Őrs Judit vette át. 2000-től az Országos Vérellátó Szolgálat Győri Régiójának részeként működik.

Alapvető, legfontosabb feladata az önkéntes véradóktól való vérgyűjtés, a betegek és várandósok vércsoportjának, illetve az ehhez csatlakozó szükséges vizsgálatainak elvégzése, valamint a Soproni Erzsébet Kórház betegeinek vérkészítményekkel való ellátása.

A véradások szervezését, a véradók toborzását a Magyar Vöröskereszt területi szervezete, aktivistái révén végzi, országos összehasonlításban kiemelkedő eredménnyel.

A véradóktól származó vérkészítmények mellett, a tervezett műtétek vérigényét, esetenként a betegtől gyűjtött vér felhasználásával, ún. autotranszfuzióval elégítjük ki.

A terület veleszületett vérzékeny betegeinek gondozása, kezelése évtizedek óta vérellátónkban folyik.

Véralvadási vizsgálatokat szinte a kezdetektől végzünk, folyamatosan szolgálva ezzel a betegellátást a vérzékeny illetve trombotikus állapotok diagnosztikája és a terápia monitorozása területén. Mód nyílik bizonyos gyógyszerek hatékonyságának ellenőrzésére is.

Az ún. terápiás aferezis egy olyan készülékkel végzett kezelés, amely a vér különböző összetevőit igény szerint képes eltávolítani. Ezzel súlyos állapotú betegek plazmacseréjére, túlzott mennyiségű vérsejtet termelők sejtszámának csökkentésére nyílik lehetőség.

Aferezis szakrendelésünkön különböző eredetű, kórosan magas vérsűrűségű betegek gondozása, vérhígító kezelése folyik.

Hematológia szakrendelésünk tevékenysége kiterjed a terület járóbetegeinek diagnosztikai, terápiás és gondozási, illetve a kórházi fekvőbetegek konziliárusi feladataira. A kezelt betegek közt jó- és rosszindulatú vérképzőszervi betegségben, vérzékenységben, fokozott alvadáskészségből adódó kórképekben szenvedők fordulnak elő.

 

2011-04-15