Jelenlegi hely

  1. Címlap

Június 14. - Véradók Világnapja - Köszönöm, hogy megmentetted az életemet!

Minden évben, június 14-én a világ más országaival együtt ünnepeljük a Véradók Világnapját. Az esemény arra szolgál, hogy köszönetünket fejezzük ki az önkéntes, térítésmentes véradóknak az életmentő ajándékért, a vérért, és felhívjuk a figyelmet, hogy szükség van a rendszeres véradásra a vérre és vérkészítményekre szoruló betegek számára. A nemzetközi véradó nap központi eseményét Kínában a Shanghai Vérellátó Központ szervezi.

Véradók világnapja "Adj szabadon, adj gyakran. Véradás ügyek" Az üzenet arra összpontosít, hogy köszönetet mondjon azoknak a véradóknak, akik életeket mentenek minden nap véradásukkal, valamint határozottan arra próbálja ösztönzi a többi embert a világ minden tájáról, hogy adjanak vért önként és rendszeresen:

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet olyan emberek történetére, akiknek az életét véradás mentette meg, ezzel motiválva a rendszeres véradókat, hogy továbbra is adjanak vért és őrizzék meg jó egészségi állapotukat, illetve, hogy akik még soha nem adtak vért, különösen a fiatalok, kezdjék ezzel. http://www.who.int/campaigns/world-blood-donor-day/2015/en/

A WHO célja, hogy minden országban önkéntes és térítésmentes legyen a véradás 2020-ra. Ma mindössze 62 ország nemzeti vérellátása alapul a 100%-os önkéntes és térítésmentes véradáson, 40 országban pedig még mindig a családi véradóktól és a fizetett donoroktól függ a vérkészítményre szoruló betegek ellátása.

A vérátömlesztés és a vérkészítmények milliók életét menthetik meg évente, segíti a szenvedőket, akik életveszélyes körülmények között élnek, biztosítja a magasabb életminőséget, támogatja az összetett orvosi és sebészeti eljárásokat világszerte. Azonban sok országban, a kereslet meghaladja a kínálatot, és szembe kell nézni a kihívással, hogy elegendő vér álljon rendelkezésre az ellátáshoz, miközben biztosítani kell a minőséget és a biztonságot is. Megfelelő mennyiségű, biztonságos vér csak akkor fog rendelkezésre állni, ha az emberek rendszeresen, önként és térítésmentesen nyújtják karjukat.

2015-06-12