Jelenlegi hely

  1. Címlap

Európai Szervdonációs Kongresszus Budapesten

EDTCO logoAz Európai Szervdonációs és Transzplantációs Koordinációs Társaság 2014. október 3-5-ig Budapesten rendezte meg 25. Kongresszusát, amelynek mottója: áthidalni a szervdonációk és a transzplantációs várólisták közötti különbséget! A kongresszus házigazdája az Országos Vérellátó Szolgálat volt, amely a hazai és nemzetközi szervdonációs koordináció, a kapcsolódó laboratóriumi tevékenység,  a központi transzplantációs várólista és a szervdonációs szállítások működtetője.

A kongresszusra közel 300 résztvevő érkezett 35 országból, 126 előadás hangzott el 4 plenáris és 12 parallel szekcióban, 3 nap alatt.
A szervadományozással kapcsolatos legújabb tudományos eredmények bemutatásához csatlakozott az Európai Intenzív Terápiás Társaság,  az Európai Szív és Tüdő és Transzplantációs Társaság,  az Európai Szövetbankok Szervezete is.
Az eseményt megelőző napon külön munkacsoportok foglalkoztak a donorgondozással, biovigilanciával,  nem dobogó szívű halottból történő szerveltávolítások gyakorlatával, élődonációval, és az eltávolított szervek minőségét javító gépi perfúzióval.

A kongresszuson közel 20 magyar előadás került bemutatásra a szervdonációs aktivitás növeléséről, a kórházi koordinációról, hazánk Eurotransplanthoz történő csatlakozásának előnyös következményeiről. 
 
Az elmúlt 50 évben a szervátültetés gyakorlata világszerte elterjedt orvosi beavatkozássá vált, amely a várólistára kerülő betegek számára érdemben növelte a túlélési esélyeket. Az elmúlt két évtizedben jelentősen és stabilan nő a szervátültetések száma világszerte. Ma már tudjuk, hogy a transzplantáció a leginkább költség-hatékony eljárás az összes elérhető alternatíva között, a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek számára, illetve a máj, a szív és a tüdő végstádiumú betegségeiben az egyetlen elérhető terápia.  
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte jelentős probléma, hogy mind a szervkivételre alkalmas potenciális donorok száma, mind pedig jelentésük aránya alacsony, míg a várólistákon levő betegek száma jellemzően, folyamatosan emelkedik. Az Európai Unióban 61 ezer ember vár megfelelő donorszervre, miközben naponta 12 beteg hal meg várólistán a várakozás közben.  
Magyarországon az elmúlt két évben emelkedik a szervadományozások és szervátültetések száma, de a várólistákon még mindig többen várakoznak átültetésre, mint a rendelkezésre álló donorszervek száma.  
 
A szervezők reményei szerint a budapesti kongresszus is elősegítheti a hazai szervadományozás növelését és a folyamat minőségének javulását, mert a szervátültetés életet ment!

Az Európai Szervdonációs Kongresszus keretében az Országos Vérellátó Szolgálat október 3-án díszvacsorára hívta a téma vezető szakembereit. A vendéglátással a jövőbeni szakmai együttműködés emberi kapcsolatait erősítettük.

2014-10-06