Jelenlegi hely

  1. Címlap
  2. » Sajtó

Elhelyezésre kerültek az új pécsi és szegedi regionális vérellátó központok alapkövei

Budapest - 2013. október 28. - Ünnepélyes keretek között október 18-án Pécsen és október 25-én Szegeden elhelyezésre kerültek az Országos Vérellátó Szolgálat új regionális vérellátó központjainak alapkövei, miután augusztus 1-jén és 2-án aláírásra kerültek a TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001 "Regionális vérellátó központok fejlesztése" elnevezésű projekt keretében az Országos Vérellátó Szolgálat - a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézettel (GYEMSZI) kötött konzorciális szerződése értelmében az - új pécsi és szegedi vérellátó központok kivitelezési szerződései az előbbi esetében a ZÁÉV Zrt.-vel, az utóbbi esetében a FERROÉP Zrt.-vel.

Szeptemberben elkezdődtek a munkálatok, hogy 2014 nyarán átadásra kerülhessenek az új épületek. A Pacsirta u. 4 szám alatt épülő új Pécsi RVK értéke nettó 597 718 357 Ft, és további 450 millió Ft-ot meghaladó összegű orvostechnológiai eszközbeszerzés valósul meg, míg Szegeden a Honvéd tér 3. szám alatt megépítésre kerülő új Szegedi RVK értéke 474 989 419 Ft, és orvostechnológiai eszközök beszerzésére körülbelül 440 millió forintot fordítanak.

Az összesen 3 milliárd forintos pályázat révén olyan modern technológiájú, új vérellátó
központok jönnek létre és kezdik meg működésüket, amelyek által hatékonyabban valósítható meg a magas szintű centralizált és automatizált vérkészítmények előállítása,  támogatják a régiók kórházainak vérellátását, valamint modern környezetben adhatnak vért a rendszeres és új véradók, hiszen az új épületekben ügyfélbarát környezetben, komfortos váró-, vizsgáló- és műtőtérben, illetve a véradáshoz méltó, az önkéntes véradók megbecsülését sugárzó korszerű belsőépítészeti megoldásokkal kerülnek kialakításra. Az új Pécsi RVK további előnye, hogy a lakókörnyezet tehermentesítődik az állandó, a környező lakóházakban lakók részéről állandóan kifogásolt, éjszakai órákban valóban rendkívül zavaró sziréna-hangtól és a teherautó-forgalomtól.

A megvalósítás tervezett ütemezése

A projekt teljes megvalósítása 21 hónapot vesz igénybe.
A 2012. július 1-jei projektkezdés 2014. július 31-i befejezést feltételez.
Az építőipari munkákkal párhuzamosan lefolytatott közbeszerzések lehetővé teszik a
műszerek beszerzését.
A párhuzamosan folytatható közbeszerzések lebonyolítása és szoros kontroll mellett az új épületekben a vérkészítmény gyártás 2014-ben elindulhat.

A Támogatói Szerződés aláírása 2012. szeptember 12-én történt meg.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 2 999 999 114 Ft.

A projekttel kapcsolatban további információkat kaphat Braun Helga, kommunikációs vezetőtől (OVSZ) a +36 (30) 269 0896 telefonszámon vagy a e-mail címen.

Fotók az eseményekről itt tekinthetők meg/tölthetők le:
Pécs alapkőletétel - a fotókat Kabáth Dóra készítette
Szeged alapkőletétel

2013-10-28