A Debreceni Regionális Vérellátó Központ Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumának története | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap
  2. » Laboratóriumok
  3. » Transzplantációs Immungenetika Debrecen

A Debreceni Regionális Vérellátó Központ Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumának története

A megyei kórház vérellátó osztályaként 1953 májusában létesült a Megyei Vérellátó Központ, mely 1994-ben költözött végleges helyére. 2000. január elsejétől az intézet az Országos Vérellátó Szolgálat tagjaként, mint  regionális vérellátó központként működik; így az a szakmai kapcsolat, mely évtizedek óta "egy családba" fűzte az országot, hivatalosan is a mindennapok összekötőjévé vált.

Az intézet alapító főorvosa dr. Aszódi Lili szakmai tevékenységének köszönhetően alakultak meg az első laboratóriumok, történtek az első donorszervezések, vérvételek és "tanulta a szakmát" a 23 fős dolgozói személyzet.

Aszódi Lili főorvos párizsi tanulmányútján szerzett ismeretekkel alapozták meg a leukocita és trombocita immunológiai vizsgálatokat is antigén rendszerük tanulmányozásával és megkezdődhettek (elsőként az országban) a szöveti antigének (HLA antigének) vizsgálatai is.

Stenszky Ernőné, akinek szakmai munkája a laboratóriumi tevékenységének elindításával, a vércsoport-szerológiai vizsgálatok bevezetésével, vérkonzerváló oldatok készítésének feladatával indult, lett a HLA tipizáló laboratórium vezetője.
Aszódi Lili főorvossal 1962-től, - az országban elsőként - köldökzsinórvérek vizsgálatát végezték, leukocita és trombocita antigének meghatározásával, később a limfocitatoxicitási és komplementkötési reakciókat is alkalmaztak: politranszfundált betegek és multigravidák leukocita és trombocita alloimmunizációjának tanulmányozása céljából.
1970-ben a Torinói Egyetemen, a Ceppellini professzor vezette Genetikai Intézetben ösztöndíjas vendégkutatóként fél évet töltött el, ahol lehetősége volt a HLA / humán hisztokompatibilitási, humán leukocita antigén / rendszer genetikájának tanulmányozására.
Kutatási területe: immunhematológia, transzplantációs immunológia, a leukocita és trombocita sejtek által kiváltott alloimmunizáció elméleti és gyakorlati kérdéseinek vizsgálata, a HLA antigének kutatása, transzplantáció előtti donorszelekció. Jelentős eredményeket ért el a HLA-antigének és az immunbetegségek kapcsolata kutatási területein, 1975-ben a HLA-antigének és egyes betegségek kapcsolatának vizsgálata című disszertációja alapján a biológiai tudományok doktora címet, 1983-ban a HLA rendszerhez kapcsolódó örökletes faktorok jelentősége Basedow-kórban és szisztémás lupus-erythermatosusban, mint két autoimmun betegségben - címmel védte meg Akadémiai Doktori értekezését.
Nyugalomba vonulását követően tanítványa, dr. Kozma László lett az utódja, majd az ő nyugdíjazását követően 2012. május 1-től  dr. Rajczy Katalin lett a laboratórium megbízott vezetője.

Magyarországon a klinikai szervátültetés bevezetése tette szükségessé a HLA antigének, mint a legfontosabb szövet-összeférhetőségi (kompatibilitási) sejtfelszíni fehérjék meghatározását.
1994-ben került sor a DNS alapú HLA tipizálás bevezetésére; azóta a HLA-tipizálás területén is a DNS-alapú technikák folyamatos térnyerése figyelhető meg.
A HLA-ellenes antitestszűrésre 2005-ben automatizált ELISA rendszer került beállításra, amely mind mennyiségi, mind minőségi meghatározásra érzékenyebb alternatív meghatározást jelentett a szerológiai módszerhez képest.
2012-ben rutinszerű bevezetésre került a Luminex technológia Debrecenben is, amely új lehetőségeket teremt a HLA-ellenes antitestszűrés, és kiemelten az azonosítás terén.
A debreceni laboratórium sikeresen vett részt mind az 1990-es évektől az országon belül szervezett körkontrollokban, mind azóta is a nemzetközi körkontrollokban.

A laboratórium célkitűzése, hogy a nemzetközi akkreditáció elnyerésével jogot nyerjen az  Eurotransplanton belül a nemzetközi szervcserék során a betegek és donorok immungenetikai kivizsgálásában.

Debrecen, 2013.09.01.

2013-09-20