Békéscsabai Területi Vérellátó | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Békéscsabai Területi Vérellátó

Állandó és akciós véradási helyszínek és időpontok

1954-ben a Békéscsabai Városi Kórház részeként, megyei feladatok ellátására létesült dr.Rucz László főorvos úr vezetésével a Békéscsabai Véradó Állomás. Már akkor külön épületben kapott helyet, majd a Békés Megyei Tanács beruházásaként adták át 1970-ben a jelenleg is használt épületünket.

Békéscsabai TV fotó

Rucz főorvos úr nevéhez fűzõdik Békés megye véradómozgalmának elindítása és megszervezése a Vöröskereszttel karöltve. 1980-ban az országban elsők között vezette be a kézi plazmaferezises véradást, amelyet egészen 2002. októberig végeztünk, igen nagy számú ferezises donorlétszámmal.

2000. július elsejétől csatlakoztunk az Országos Vérellátó Szolgálathoz, a Szegedi régió részeként. Vérellátónkhoz két beszállító, a gyulai és az orosházi transzfuziológiai osztály tartozik. Összes vérvételünk éves szinten 9000 egység körül van, így a mi vérvételünkkel együtt csaknem 21000 egység vörösvérsejt koncentrátumot és FFP-t gyártunk.

Békés megye lakosságának 5,2 %-a véradó, mely a Vöröskereszttel való jó kapcsolatunknak és a donorok megbecsülésének köszönhető. Az előállított FFP több mint 80 %-át a HUMAN RT-be szállítjuk, mely mennyiség sajnos csökkent a plazmaferezis megszűntével. Komoly szervezőmunkát jelentett a plazmaferezises donorok megnyerése a sima véradás számára. Az ellátási területünkhöz a megye három kórháza tartozik (Békéscsaba, Gyula, Orosháza), valamint két művese állomás. Jelentős mennyiségű autotranszfúziót végzünk az orthopédiai és aneszteziológiai osztállyal szorosan együttműködve, csípőprotézis műtétekhez. Klinikai transzfuziológiai tevékenységünkhöz a kórházzal és a transzfuziológiai osztályokkal való szoros együttműködés, rendszeres konzíliumok, valamint a fekvő -és járóbeteg vizsgálatok, terhesgondozás tartozik. Jelenleg még a donorok vércsoportszerológiai vizsgálata is nálunk történik, a vírusszerológia a Szegedi Regionális Vérellátó Központban.

A Területi Vérellátó aktív dolgozóinak létszáma 49 fő, ebből egy fő transzfuziológus szakorvos és egy fő biológus + 2 megbízásos donorkivizsgáló orvos, harminckét fő szakdolgozó és tizenöt fő egyéb beosztású munkatárs.

Dr.Gyimesi Hilda
területvezető főorvos

2011-04-15