XIV. Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

 1. Címlap

XIV. Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap

European Donation Day 2012 logó  OVSZ OCO logó

2012. október 13-án (szombaton), 10.00-20.00 óra között Budapesten - a városligeti Nagyréten - kerül megrendezésre az Európai Donációs Nap (European Donation Day, EDD) vagy terjedelmesebb nevén Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap (European Day for Organ Donation and Transplantation) amely a szerv- és szövetátültetés, illetve -adományozás központi témája köré szerveződő esemény.

Az Európai Donációs Nap fő célkitűzései:

 •  A társadalmi figyelem erőteljesebb ráirányítása a szerv- és szövetadományozás, illetve -átültetés kérdésére.
 • A transzplantáció folyamatát segítő, és abban résztvevő személyek érdemeinek elismerése, méltányolása (szervátültetettek, szervdonorok és családjaik, egészségügyi dolgozók).
 • A nagyközönség gondolkodásában a felelős, etikus, nem kereskedelmi célú szerv- és szövetdonáció, illetve -átültetés iránti bizalom megteremtése.
 • A transzplantációhoz kötődő kihívásokkal és innovációkkal kapcsolatos eszmecsere előmozdítása.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda „BESZÉLT MÁR RÓLA?” sátrában várjuk a sajtó munkatársait és az érdeklődőket a rendezvény teljes ideje alatt, ezáltal is elősegítve a lakossági tájékoztatását.

Miért beszéljünk róla?

 • Előzetes felmérésekből kiderült, hogy a magyarországi lakosságnak csupán 46%-a ismeri helyesen a szervadományozással kapcsolatos jogi szabályozást.
 • A Szervkoordinációs Iroda saját felmérése szerint az intenzív osztályon, a szervdonorok családtagjaival történő kommunikációt végző orvosok szerint munkájukat jelentős mértékben segíthetné a szélesebb körű lakossági tájékoztatás.

A szervadományozásról röviden:

 • Mit jelent a feltételezett beleegyezés elve? A feltételezett beleegyezés (presumed consent) azt jelenti, hogy ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe, és ezért elvégezhető a transzplantációs célú szervkivétel. Magyarországon a jogi szabályozás ennek megfelelő.
 • Mit jelent az agyhalál? Agyhalál: az agy – beleértve az agytörzset is – működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése. Az agyhalál jogi és orvosi értelemben is halált jelent, tehát azonos az egyén halálával hagyományos, köznapi értelemben véve is.
 • Magyarországon szervkivétel csak agyhalottból vagy élődonorból lehetséges.
 • Magyarországon vese, máj, szív, valamint kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetést végeznek. A tüdőátültetés osztrák-magyar együttműködés keretei között elérhető magyar betegek számára, Bécsben, így egy szervdonor akár 6 ember életét is megmentheti! Akik nem kapnak időben szervet, azok meghalnak várakozás közben!

A helyszínen kép- és hangfelvételre, valamint interjú-készítésre is lehetőség van (a rendezvény többi résztvevőjével is).

A témában nyilatkozik:

Mihály Sándor
Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda, igazgató

Kapcsolattartó:

Braun Helga
Országos Vérellátó Szolgálat, kommunikációs vezető
Elérhetőség:
Mobil: +36 (30) 269 0896
E-mail:

Honlapok:

www.ovsz.hu/szervdonacio
www.atenapod.eu

2012-10-11