A Szervkoordinációs Iroda közleménye a 2010. december 8-án hajnalban történt gyermekszív-átültetésről és annak előzményeiről | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

A Szervkoordinációs Iroda közleménye a 2010. december 8-án hajnalban történt gyermekszív-átültetésről és annak előzményeiről

Budapest, 2010. december 8.

Az akut szívátültetésre 288 napig váró 6 éves magyar gyermek, 264 napos műszív kezelést követően, 2010. december 8-án, hajnalban sikeres szívátültetésen esett át, egy magyarországi cadaver gyermek donorszív felhasználásával.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda 2010. 02. 23-án kapott értesítést a gyermek akut szívtranszplantációs várólistára történő helyezésről. Irodánk még aznap értesítette a 22 magyarországi gyermek intenzív osztályt belső eljárásrendünknek megfelelően. Műszív beültetés 2010. 03. 19-én történt meg.

A hazai gyermek-intenzív osztályokat összesen 7 alkalommal értesítettük. A 109 felnőtt intenzív osztály értesítése 3 alkalommal történt meg. A 23 európai szervcsere szervezetnek 3 alkalommal küldtünk faxokat.

Az első akut szervkérést követően összesen 11 kiskorú potenciális donor/agyhalott jelentését regisztráltunk Magyarországon, amelyekből 4 esetben történt sikeres szervdonáció. Ez idő alatt 4 külföldi szervcsere szervezettől 8 esetben kaptunk gyermek donorszívről értesítést.

A sikeres gyermekszív transzplantáció ismét felhívja a figyelmet a magyarországi szervdonációs programok fejlesztésének jelentőségére, amely sajnos nem minden akut szervkérésre tud alkalmas donorszervet biztosítani, azonban az aktivitás növelésével nem csak a szervátültetések száma, hanem a sikeres akut transzplantációk aránya is emelkedhet.

Szervkoordinációs Iroda

2010-12-08