Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkassebészeti Osztályának bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán.

RS42465_AG_20151219_0050-scr

Dr. Kásler Miklós, az OOI főigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy december 12-én sikeresen megtörtént az első magyarországi tüdőtranszplantáció, a beteg jól van. Orvostörténeti pillanatnak nevezte a műtétet és megköszönte egyebek mellett a Semmelweis Egyetemnek a szakmai együttműködést, a kormányzatnak az anyagi feltételek megteremtését. Úgy fogalmazott, rendkívül emelkedett  hangulatban zajlott le a műtét és külön köszönetet mondott azoknak is, akik részt vettek a munkában.

RS42471_AG_20151219_0133-scr

Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter úgy fogalmazott: büszkék lehetünk arra, hogy a gondok ellenére erre is képes a magyar egészségügy. Kitért arra: a kormány 900 millió forinttal támogatta, hogy az OOI-ben kiépüljön a tüdőtranszplantációhoz szükséges infrastruktúra, a további műtétek finanszírozásának pedig nincs felső határa.
A miniszter is kiemelte az egyetem és az országos intézet közötti együttműködés fontosságát a sikerben. Hozzátette, Dr. Szél Ágoston rektor és Dr. Hunyady László dékán jelenléte is mutatja, hogy itt egy olyan úgy együttműködési forma alakult ki, amely egyszerre tesz jót a magyar egészségügynek és  magyar orvosképzésnek is. Ezzel összefüggésben jelezte, hogy hamarosan a kormány elé kerül az orvosképzés fejlesztési terve is.

RS42476_AG_20151219_0175-scr

Dr. Lang György, az OOI Mellkassebészeti Osztályának bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika igazgatója a műtéttel kapcsolatban elmondta, egy 59 éves férfi donorból emelték ki a szervet, amit az 53 éves betegbe ültettek át. A hatórás műtét egy bilaterális szekvenciális tüdőtranszplantáció volt, melyben – az előkészítéstől kezdve – összesen 92-en vettek részt. A műtétre vonatkozó protokoll 80 oldalon rögzítette, hogy kinek, pontosan mit kell tennie – fűzte hozzá.
RS42480_AG_20151219_0221-scr

Az OOI főorvosa leszögezte: a transzplantáció csapatteljesítmény, melynek alapja az intézmények közötti és az intézményen belüli együttműködés. Sportból vett hasonlattal úgy fogalmazott: “ez egy focicsapat és kijutottunk a vb-re”.  Véleménye szerint a magyar mellkassebészet mostantól a világ élvonalához tartozónak tekinthető.
Köszönetet mondott a támogatásért az Onkológiai Intézetnek és a főigazgatónak, valamint a Semmelweis Egyetem rektorának és az orvosi kar dékánjának.

Dr. Lang György a jövőről szólva hangsúlyozta:a biztonsággal elvégezhető tüdőtranszplantációkat végzik el Budapesten, a nagy rizikójú műtétek egy ideig még biztosan Bécsben zajlanak majd. Megjegyezte: Magyarország tavaly 38 tüdőt juttatott ki Bécsbe, ahol 12 transzplantációt végeztek magyar betegeken.

RS42484_AG_20151219_0242-scr

Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az OOI Mellkassebészeti Osztályának vezetője a csapatmunka kapcsán az  intenzív osztály vezetőjének, Dr. Elek Jenőnek és munkatársainak mondott köszönetet, akik nélkül véleménye szerint nem lehetett volna elvégezni a műtétet. Nagyon boldog vagyok és nagyon örülök, hogy eljutottunk idáig –  fogalmazott.

 

Forrás: http://semmelweis.hu/hirek/2015/12/19/eloszor-hajtottak-vegre-tudotranszplantaciot-magyarorszagon/

2015-12-21