Jelenlegi hely

 1. Címlap

Donorjelentésért és donorellátásért járó NEAK finanszírozására vonatkozó elosztási javaslat

A 43/1999. (III. 3.) Korm. rendelet 47. § (1) bekezdés értelmében "a szervtranszplantációs riadó jelentéséért és a szerv kivételéig történő donorellátásáért, ideértve a műtéti rendelkezésre állást is, egy szerv sikeres kivétele esetén (páros szerv esetén a páros szervért együttesen) 456 000 forint, több szerv sikeres kivétele esetén 600 000 forint díjazás jár. A szolgáltató a díjazás 70%-át köteles a szervkivételben közreműködő személyek díjazására fordítani."

A kórházak által megfogalmazott igényekre válaszolva évekkel ezelőtt elkészítettük a 70%-os részre vonatkozó elosztási javaslatunkat, amelyben már akkor is hangsúlyoztuk, hogy javaslatként nem kötelező, csupán egy kiindulási gondolatot jelent az intézmények számára a felosztás elkészítése. Az elmúlt években számos változás történt, amely indokolttá tette ennek a javaslatnak a felülvizsgálatát és módosítását.

 

  Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda öt intézményt kérdezett meg:
 • Pécsi Tudományegyetem KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet
 • Debreceni Egyetem KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék
 • Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály
 • Péterfy Sándor utcai Kórház Baleseti Központja, Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály
 • Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, Központi Aneszteziológia és Intenzív Betegellátó Osztály

 

 

  A kapott válaszok alapján alakítottuk ki az új ajánlást, amely két javaslatot tartalmaz:
 • Amennyiben az intézmény az agyhalál megállapító bizottság tagjainak nem kíván javadalmazást adni, akkor az 1-es javaslat lehet irányadó.
 • Ha az agyhalál megállapítás munkaidőn kívül történik és szükséges behívni az agyhalál megállapító bizottsági tagokat, indokolt lehet a felmerült költségek térítése, ebben az esetben a 2-es javaslat az irányadó.
2015-09-02