Szervkoordinációs Iroda | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

 1. Címlap

Köszöntő

Mi a Szervkoordinációs Irodában, a transzplantációs központok munkatársaival együtt, azon dolgozunk, hogy a szervátültetésre szoruló betegek közül mind többen kerüljenek transzplantációra, ezzel megmentve életüket, vagy jelentősen javítva annak minőségét.

A szervátültetéshez szervdonorok felkutatására, felismerésére, gondozására és eredményes szervkivételre van szükség.

 

Szervkoordinációs Iroda

IRODaT 2019.

Megjelentek az International Registry in Organ Donation and Transplantation 2019-es adatai. A nemzetközi nyilvántartásban a magyarországi 2019-es szervdonációs és transzplantációs adatok is szerepelnek, idén ez az adatbázis teszi elsőként lehetővé a nemzetközi eredmények megismerését. Az országok közötti összehasonlítás alapját az egy millió főre jutó (pmp) szervdonorok és a transzplantációk száma képezik.

2020-04-02

Elhunyt potenciális donorok hozzátartozóival történő kommunikáció

2020. február 10-én, Budapesten került megrendezésre az Elhunyt potenciális donorok hozzátartozóival történő kommunikáció című Továbbképző Nap. A képzés második alkalommal került megrendezésre 20 fővel, a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Igazgatóságának közös szervezésében, az Astellas Pharma Hungária Kft. támogatásával.

2020-02-13

2020. február 1-től az Országos Vérellátó Szolgálat működteti a Nemzeti Szerv-és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét

 

2020. február 1-től az Országos Vérellátó Szolgálat működteti a Nemzeti Szerv-és Szövetdonációs Tiltakozások Regiszterét, amelyet ezt megelőzően a Nemzeti Népegészségügyi Központ működtetett Országos Transzplantációs Nyilvántartás néven.

 

Kapcsolódó jogszabályok:

Módosító jogszabály:

 

33/2019. (XII. 20.) EMMI rendelet az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a szerv- és szövetátültetésre, valamint -tárolásra és egyes kórszövettani vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései végrehajtásáról szóló 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet módosításáról

 

 

A módosító rendelkezés a Magyar Közlöny 2019. évi 213. számban jelent meg, melynek rendelkezései 2020. február 1-én léptek hatályba.

 

 

Az írásos tiltakozó nyilatkozat megtételének, visszavonásának és ellenőrzésének szabályait az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a szerv- és szövetátültetésre, valamint -tárolásra és egyes kórszövettani vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései végrehajtásáról szóló 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet 6-12. §-ai rögzítik.

 

A sajtótájékoztató anyaga a pdf ikonra kattintva letölthető.

További információk: http://ovsz.hu/oco/nsztr

2020-02-07

Szervdonációs Tanfolyam - 2019. november 13-14. (Budapest)

2019. november 13-án és 14-én került megrendezésre az OVSZ  Szervdonációs Tanfolyama a  Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikával együttműködve. Az akkreditált orvos továbbképzésen 24-en vettek részt, elsősorban intenzív, sürgősség- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek, akik 17 intézményből érkeztek.
A képzés tematikája európai módszerek implementálásával felöleli a szervdonációs folyamat lépéseit az agyhalál felismerés, megállapítás, donorgondozás, jogi szabályozás, valamint az elhunyt hozzátartozóival történő kommunikáció tekintetében.
A képzés résztvevői hivatalos felhatalmazást kapnak arra, hogy agyhalál megállapító bizottság munkájában vegyenek részt az 1997. évi CLIV. tv. 212 § (2) bekezdése alapján.

2019-12-04

SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP - 2019.

Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Ünnepeltek!
Kedves Kollégák!

Megtiszteltetés, hogy idén is itt ünnepelhetek egy minden évben megújuló csapattal!

A SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP-ot a svájci Philippe Morel professzor találta ki és hívta életre, először 1996-ban Genfben és azóta minden évben, október második szombatján kerül megrendezésre egy európai városban az Európa Tanács támogatásával. Idén, pontosabban ma Londonban is ünnepelnek.

Mi is azért vagyunk itt, hogy kifejezzük tiszteletüket a szervátültetés igazi hőseinek, a szerveiket adományozó élő és elhunyt donoroknak, valamint családtagjaiknak, és ilyenkor a megmentett és ezért hálaadásra is felszabadult transzplantáltak pedig köszönetet nyilváníthatnak a gyógyító orvosoknak, ápolóknak.

2019-10-16

A Transzplantációs Igazgatóság a Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencián

A Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás és Konferencián az Országos Vérellátó Szolgálat a rendezvény kiemelt partnereként kiállítói standdal vett részt. A kiállítói standon a Transzplantációs Igazgatóság két szervezeti egysége, a Magyar Őssejtdonor Regiszter és a Szervkoordinációs Iroda is szakma és lakossági tájékoztató kiadványokkal várta a résztvevőket.
A konferencia második napján, Dr. Mihály Sándor, Transzplantációs igazgató a Digitális egészségügy - Háttérintézményi prioritások szekció meghívott előadójaként A Nemzeti Szervdonációs és Transzplantációs Után-követési Regiszter címmel tartott előadást, bemutatva a szoftver fejlesztésének több éves folyamatát, és jelenlegi funkcióit, hangsúlyozva, hogy annak valamennyi modulja megfelel a szervadományozás és transzplantáció minőségi és biztonsági kritériumrendszerének, a kapcsolódó Európai Uniós irányelveknek, és a hazai jogszabályi követelményeknek. A Regiszter ma már nem csak a hazai szervdonációs folyamat lebonyolításának elengedhetetlen eszköze, hanem a nemzetközi szervcserék, a kórházi koordinátori hálózat és betegbiztonság szempontjából kiemelt jelentőségű után-követési regiszter informatikai keretrendszerét is biztosítja.

2019-10-10

A Szervkoordinációs Iroda résztvétele az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakápolók Magyarországi Egyesületének IX. Kongresszusán

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda kiállítóként vesz részt az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakápolók Magyarországi Egyesületének IX. Kongresszusán Galyatetőn, 2019. október 3-5 között. A standon szakmai és lakossági kiadványokkal várjuk a résztvevőket.
Dr. Mihály Sándor transzplantációs igazgató október 4-én Transzplantációs donor koordináció Magyarországon címmel tart előadást  a 9 órakor kezdődő Multimodális fájdalomcsillapítás és hypotermia perioperatív megoldásai c. szekcióban.
Szeretettel várunk valamennyi érdeklődőt!
2019-10-03

Szakmai fórum és megemlékezés Kiskunfélegyházán

2019. szeptember 25-én Kiskunfélegyházán a szervadományozásról szóló szakmai fórum került megrendezésre, majd a fórum résztvevői a kiskunfélegyházi Alsótemetőben emlékeztek a szervdonorokra.
Az ismert donorok emlékművét elhunyt szervdonorok hozzátartozóinak kezdeményezésére készítette Bozóki István kőfaragó, amelyre tavalyi avatásakor négy, az idei évben pedig öt szervdonor neve került fel. A szervdonorok családjai ezzel fejezik ki elhunyt szeretteik  iránti tiszteletüket és szeretetüket jótéteményükért. Ahogyan  II. János Pál pápa fogalmazta meg, " a szervadományozás a szeretet legfelső fokát jelenti , mely mély értelmet ad a donorszerv felajánlásának, hogy megmentsen egy másik embert."
Csikós Józsefné donor hozzátartozó, az emlékhely és a rendezvény alapítója elmondta, hagyomány teremtő jelleggel, minden évben, ugyanezen a  napon várják közös találkozásra, megemlékezésre az érintetteket. A megemlékezésen  a gyászoló családtagokon kívül részt vettek a szakmai fórum előadói, Kiskunfélegyháza város polgármestere, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének képviselői és az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda munkatársai.2019-09-26

Megjelent

Megjelent az Európa Tanács „Newsletter Transplant” című kiadványa, amely a 2018. év szerv-, szövet, valamint haemopoetikus őssejt donációk és transzplantációk nemzetközi adatait tartalmazza. A teljes kiadvány az alábbi képre kattintva érhető el: 

2019-09-26

Jó lépésnek bizonyult Magyarország csatlakozása az Eurotransplanthoz - V4 találkozó a szervadományozás témakörében

Jó lépésnek bizonyult Magyarország 2013-as csatlakozása az Eurotransplanthoz, hiszen ezáltal több szervátültetésre volt lehetőség itthon - erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt a szeptember 20-án megrendezett  sajtótájékoztatón.

Horváth Ildikó kiemelte, ezzel együtt ezen a területen is keresik a továbblépés és a különféle együttműködések lehetőségét, hogy a magyar betegeknek még nagyobb esélyük legyen donorszervhez jutni.

A V4-ek illetékes szervezeteivel közös tanácskozás fő témája az élődonoros veseátültetéshez kapcsolódó keresztdonáció és a külföldi elhunytból történő szervadományozás jogi lehetőségeit járta körül.


2019-09-26

Lakossági tájékoztató kiadványunk terjesztése a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének együttműködésével

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) együttműködésével 93 patika vállalta hogy az "Önnek tudnia kell, hogy Önnek erről is kell tudnia" című lakossági tájékoztató kiadványunkat kihelyezi információs pultjain. A tájékoztató terjesztése nagymértékben segíti az agyhalállal, szervadományozással és szervátültetéssel kapcsolatos ismeretterjesztést. A kiadvány az ország valamennyi régiójába, összesen 42 városba jutott el.
A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének, illetve valamennyi együttműködő gyógyszertárnak és a kiszállításban résztvevő munkatársaknak is ezúton köszönjük a segítséget, amellyel hozzájárulnak az életmentő szervadományozásról szóló lakossági ismeretek növeléséhez és az egyéni, személyes döntések meghozatalához! Beszéljünk a szervadományozásról!
A kiadvány elérhető az alábbi linkre kattintva: http://www.ovsz.hu/oco/lakossagi-tajekoztato

2019-09-23

Emlékezzünk együtt a szervdonorokra

2019. szeptember 25-én Kiskunfélegyházán,  a szervdonorok tiszteletére állított emlékhelyen közös megemlékezésre várják mind az elhunyt  szervdonorok hozzátartozóit, mind pedig a szervátültetésen átesett sorstársakat. A rendezvény programja a képre kattintva érhető el. A megemlékezés szervezői szeretettel várnak minden érintettet!

2019-09-17

A Magyar Szervátültetett Válogatott eredményei a Szervátültetettek XXII. Világjátékán

A 60 ország részvételével megrendezett, XXII. Szervátültetettek Világjátékán a magyar csapat összesítésben az előkelő 8. helyen végzett Newcastle-ben. Európai országként egyedül csak a házigazda, Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni az éremtábla első helyét megszerezve.

A magyar csapat sportolói 18 arany-, 26 ezüst-, 33 bronzérmet szereztek. Két világcsúcs is született: diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt.

Magyarországot 54 transzplantált képviselte: 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett, akik 11 sportágban álltak rajthoz, korosztályos bontásban (tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, darts, petanque, röplabda). A szervátültetett sportolók kiemelkedő teljesítményéhez ezúton is gratulálunk!

 

2019-09-03

Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda kiállítói standja a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusán

Tisztelt Kollégák!

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda a 30-as standon várja a kollégákat a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusán Siófokon, 2019. május 23-25. között. Megújult tájékoztató kiadványaink a kongresszusra időzítve jelentek meg, és itt kezdjük meg a nyomtatott változat terjesztését.

Kiadványainkról részletes információk találhatóak az alábbi linken:

http://www.ovsz.hu/oco/megjelentek-az-orszagos-verellato-szolgalat-uj-tajekoztato-kiadvanyai

Találkozzunk Siófokon!


2019-05-23

Megjelentek az Országos Vérellátó Szolgálat új tájékoztató kiadványai

Megjelentek az Országos Vérellátó Szolgálat új tájékoztató kiadványai: Az agyhalálról, Szervadományozás ill. "Önnek tudnia kell, hogy Önnek erről is kell tudnia!" -  Lakossági tájékoztató címmel.

Az agyhalálról: a kiadvány célja a lakosság széles körben történő tájékoztatása az agyhalál fogalmáról és kialakulásának folyamatáról, hogy mindenki értse és ismerje ezt a visszafordíthatatlan állapotot. A kiadvány alkalmas a hozzátartozói tájékoztatások során, a családtagoknak átadva a  rossz hír közlését követően az elhangzottak megértésének elősegítésére.

 

Szervadományozás: a kiadvány elhunyt, potenciális donorok hozzátartozóinak készült, abból a célból, hogy a tragikus és nehéz helyzetben választ adjon a szervadományozással kapcsolatos kérdésekre.

 

Lakossági tájékoztató: korábbi kiadványunk aktualizált tartalommal, új köntösben jelenik meg, célunk a korábbiakhoz hasonló módon a tájékoztató elsősorban egészségügyi intézményekben történő terjesztése.

 
A tájékoztató kiadványok a május 23-25. között megrendezésre kerülő MAITT Továbbképző Napok és Nemzeti Kongresszusra jelentek meg, és a kongresszuson kezdjük meg a nyomtatott változat terjesztését. A kongresszuson a Szervkoordinációs Iroda kiállítóként vesz rész, a kiadványok a 30-as standon átvehetőek.

A tájékoztató füzetek honlapunkról pdf formátumban is letölthetőek az alábbi linkeken:
http://www.ovsz.hu/oco/agyhalal
http://www.ovsz.hu/oco/donacio
http://www.ovsz.hu/oco/lakossagi-tajekoztato

A kiadványokat hamarosan valamennyi donációs potenciállal rendelkező intézmény intenzív osztályára eljuttatjuk - amennyiben a kongresszuson nincs lehetőségünk azok átadására-  valamint  bízunk benne hogy ezzel is segíthetjük áldozatos munkájukat a szervadományozás területén.

A kiadványok elkészítésében közreműködtek:
Deme Orsolya - OVSz, Szervkoordinációs Iroda
Egyed-Varga Anita - OVSz, Szervkoordinációs Iroda
Dr. Hegedűs Katalin - SE, Magatartástudományi Intézet
Dr. Kovács József - SE, Magatartástudományi Intézet
Dr. Mihály Sándor - OVSz, Transzplantációs Igazgatóság
Dr. Pilling János - SE, Magatartástudományi Intézet
Dr. Smudla Anikó - SE, Transzplantációs és Sebészeti Klinika
Trnka-Szántay Kinga - OVSz, Szervkoordinációs Iroda

A kiadványok további terjesztésében segítségüket ezúton is köszönjük!

2019-05-23

FMC Hősök csapata a XIII. UltraBalatonon

2019. május 10 és 12 között rekordkísérletet hajt végre a Magyar Szervátültetettek Szövetségének csapata Fresenius kezdeményezésére, Polar támogatásával. 40 szervátültetett és 2 művesekezelt futó fog a rajthoz állni, akik az UltraBalaton 221 km-es távját váltóban teljesítik.
A legtöbbet futó (21 km) a magyarországi egyetlen kombinált tüdő- és májtranszplantált fiatal, Őt követi tüdőtranszplantált sorstársa 13,3 km-rel. Mindketten részt vettek két éve egy nemzetközi expedícióban: tüdőátültetettként a Kilimandzsáró 5895 m magasan lévő csúcsáig jutottak.
10 km-es szakaszt vállalt az egyik dializált futó, valamint egy veseátültetett futó is, többen futnak kétszer, valamint a szervátültetett gyerekek közül is futnak néhányan.
A közös rajt szombaton reggel 07:05 -kor lesz Balatonfüredről a versenyközpontból, a célba érkezés várhatóan vasárnap 8-10 óra között ugyanitt lesz.

Sok sikert kívánunk minden induló futónak!

2019-05-09

Beszéljünk róla! program

A Transzplantációs Alapítvány által indított "Beszéljük róla!" program kapcsolódik az Országos Vérellátó Szolgálat által 2008-ban kezdeményezett kortárs oktatási programhoz. A programban általános és középiskolás diákok vehetnek részt országszerte. Az előadás során a diákok megismerhetik a szervadományozás és szervátültetés fogalomkörét. Eddig több száz diák és pedagógus nagyon érdeklődéssel fogadta az ismeretterjesztő programot. Az előadást a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa tartja.
A programban az ország különböző pontjain lévő iskolák vettek eddig részt, úgy mint Győr, Nagyatád, Kecskemét, Salgótarján, Balassagyarmat, Debrecen, és Szolnok.

2019-05-08

Egészségügyi szakdolgozói továbbképző nap - 169 résztvevővel

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe c. szabadon választható, minősített továbbképzésünk 2019. április 16-án került megrendezésre Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat Központjában. A továbbképző napra 169 egészségügyi szakdolgozó érkezett, 50 magyarországi város egészségügyi intézményéből, 28 különböző szakképesítési területről. A résztvevők széles köre is mutatja, hogy a donációs-, és transzplantációs témakör az egészségügy szinte valamennyi szakágát érinti, de jól példázza azt a szakmai összefogást is, amely a szervdonációs folyamat megvalósulásához szükséges, a különböző szakmai területek együttműködése révén. Ezúton is köszönjük valamennyi résztvevőnek a jelenlétet, továbbá közreműködésüket kérdőíves vizsgálatunkban!

2019-04-17

Egészségügyi felsőoktatás képzési program, GFF-ESZK (Gyula)

2019. április 5-én a Gál Ferenc Főiskola Egészség és Szociális Tudományi Karon tartott előadást Dr. Mihály Sándor, Transzplantációs igazgató az agyhalálról, szervadományozásról és szervátültetésről. A kar részéről ápoló, szociális munkás és egészségügyi szervező szakos hallgatók, illetve a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház dolgozói vettek részt. Az előadást összesen 50 fő hallgatta meg.

Az egészségügyi felsőoktatás képzési program következő állomása a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara lesz.

2019-04-11

Szervdonációs Tanfolyam - 2019. március 25-26. (Budapest)

2019. március 25-én és 26-án került megrendezésre az OVSZ  Szervdonációs Tanfolyama a  Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikával együttműködve. Az akkreditált orvos továbbképzésen 18-an vettek részt, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek, akik 12 intézményből érkeztek.
A képzés tematikája európai módszerek implementálásával felöleli a szervdonációs folyamat lépéseit az agyhalál felismerés, megállapítás, donorgondozás, jogi szabályozás, valamint az elhunyt hozzátartozóival történő kommunikáció tekintetében.
A képzés résztvevői hivatalos felhatalmazást kapnak arra, hogy agyhalál megállapító bizottság munkájában vegyenek részt az 1997. évi CLIV. tv. 212 § (2) bekezdése alapján.

2019-03-27

Koszorúzás az Ismeretlen Donorok Emlékére

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2001-ben állított Kopjafát a budapesti Fiúmei úti sírkertben az Ismeretlen Donorok tiszteletére. Azóta minden évben – az új életre is utaló tavaszi napon – március 21-én kerül megrendezésre a megemlékezés. A fotó a tegnapi rendezvényen készült, ahol szervátültetettek és családjaik köszönettel emlékeztek a számukra ismeretlen szervadományozókra, akik haláluk után életet mentettek: az Ő életüket mentették meg.


2019-03-26

Középiskolai kortársoktatási program - Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE)

A kortárs oktatási program keretein belül az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda oktatási tevékenységet végez a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületével együttműködve, orvostan hallgatók körében. 2019. március 21-én az Agyhalál, szervadományozás, szervátültetés témakörben tartott Dr. Mihály Sándor Transzplantációs igazgató előadást. A képzés végén sikeres vizsgát követően kap felhatalmazást minden orvostanhallgató a képzési programban való részvételre. Lehetőségük van középiskolákban a fent említett témakörben előadások megtartására, mely keretein belül a diákok ismereteit mérik fel az oktatás előtt, illetve az oktatást követően online kérdőív segítségével.


2019-03-25

Egészségügyi felsőoktatás képzési program, DE-EK (Nyíregyháza)

Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda szervdonáció és szervdonációhoz kapcsolódó szövetdonáció szervezésével összefüggő koordinációs tevékenységet végez. A szervadományozáshoz kapcsolódó oktatási tevékenységet az Országos Vérellátó Szolgálat koordinálja Magyarországon.

Több hazai felmérés is igazolja az egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók hiányos tájékozottságát ezen a területen, amely mindenképpen megoldást igényel, különös tekintettel arra, hogy legtöbb alkalommal az egészségügyi dolgozókhoz fordul a laikus lakosság kérdéseivel.

A korábbi évek hagyományainak megfelelőn ebben az évben is fontosnak tartjuk folytatni az egészségtudományi karokon - különösen ápolók számára - az agyhalálról, szervadományozásról és szervátültetésről szóló oktatási tevékenységet, amely egy országos képzési program része.

2019. március 18-án a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karon tartott előadást Dr. Mihály Sándor, Transzplantációs igazgató az agyhalálról, szervadományozásról és szervátültetésről. A kar részéről ápoló, szülésznő és mentőtiszt szakos hallgatók voltak jelen. Az előadáson összesen 50 fő vett részt.

Az egészségügyi felsőoktatás képzési program következő állomása a gyula Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kar lesz, ahol a Pándy Kálmán Megyei Kórház dolgozói is részt vehetnek az előadáson.


2019-03-24

Elhunyt potenciális donorok hozzátartozóival történő kommunikáció

 

2019. február 25-én, Budapesten került megrendezésre az Elhunyt potenciális donorok hozzátartozóival történő kommunikáció című Továbbképző Nap.  A képzés első alkalommal került megrendezésre, a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet és az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Igazgatóságának közös szervezésében, az Astellas Pharma Hungária Kft. és a Vércsepp a vérellátásért Alapítvány támogatásával.

2019-03-12

Az Év Sportolója Gálán szervátültetett sportolóink két kategóriában is elismerést kaptak

A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai az idén 61. alkalommal szavazták meg, kik voltak az esztendő legjobb sportolói. Az elismeréseket az Év Sportolója Gálán adták át, mely 2019. február 14-én került megrendezésre. A jelöltek között több szervátültetett sportolónk is helyet kapott. 2019-ben az év női és férfi fogyatékos sportoló kategóriában is szervátültetett honfitársunk nyerte el a díjat.

Az év női sportolója: Gyurkó Alexandra májátültetett úszó.

Az év férfi sportolója: Gelencsér Róbert veseátültetett atléta.

Ők ketten sorstársaikkal együtt az egészséges élet reményét és bizonyítékát jelentik számunkra. Gratulálunk az elismeréshez!

2019-02-15

Évértékelő előadás - 2019. február 6.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs igazgatója február 6-án a szervdonációs-, transzplantációs területen együttműködő egészségügyi, gyógyszeripari, művese szolgáltató, valamint a szervdonációs szállításban résztvevő partnereink, ill. civil szervezetek és a média részére Magyarországi szervdonációs és transzplantációs aktivitás 2018-ban címmel évértékelő előadást tartott.

2018. donációs adatai az alábbi linken érhetőek el: http://www.ovsz.hu/oco/donacios-transzplantacios-alapadatok-2018

2019-02-07

EUDONORGAN Social Awareness Event – 2019. január 14., Budapest

 

2019. január 14-én került megrendezésre az EUDONORGAN Európai Unió által finanszírozott konzorciumi együttműködés keretében a projekt szervadományozással kapcsolatos társadalmi tudatosság növelését megcélzó eseménye.  A budapesti rendezvény egyike a hat európai városban tartott rendezvénynek. A nemzetközi konferencián Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegro, Románia, Szlovénia és Szerbia képviselői vettek részt. A pályázati konzorciumot a Barcelonai Egyetem részéről a projekt koordinátora képviselte. 

2019-01-16

Szervdonációs és transzplantációs adatok 2018-ban Magyarországon

2018-ban 168 agyhalott, elhunyt donor és 45 élődonor volt Magyarországon.

A hazai donációs aktivitásnak és az Eurotransplant együttműködésnek is köszönhetően összesen 505 szervátültetés történt hazánkban.

Ezek között 335 veseátültetés, 80 májátültetés, 62 szívátültetés, 23 tüdőátültetés és 5 kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés volt. A 335 transzplantált vese közül 290 elhunyt donorból és 45 élődonorból származik.

Az 505 szerv közül 119 külföldről érkezett magyar beteg részére.

Az év során 596 új beteg került transzplantációs várólistára és az év utolsó napján 1388-an voltak a várakozók.

2019-01-04

Egészségügyi szakdolgozói továbbképző nap - 179 résztvevővel

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe c. szabadon választható, minősített továbbképzésünk 2018. december 4-én került megrendezésre Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat Központjában. A továbbképző napra 179 egészségügyi szakdolgozó érkezett, 31 magyarországi város egészségügyi intézményeiből, 27 különböző szakképesítési területről. A résztvevők széles köre is mutatja, hogy a donációs-, transzplantációs témakör az egészségügy szinte valamennyi szakágát érinti, de jól példázza azt a szakmai összefogást is, amely a szervdonációs folyamat megvalósulásához szükséges, a különböző szakmai területek együttműködése révén. Ezúton is köszönjük valamennyi résztvevőnek a jelenlétet, továbbá közreműködésüket kérdőíves vizsgálatunkban!

2018-12-06

Holnaptól indul az OVSZ szervdonációról és átültetésről szóló heti bejelentkezése az M1 televízió reggeli műsorában

Örömmel adunk tájékoztatást arról, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat az M1 televízió hétköznap reggeli műsorában minden pénteken 8:45-től élő bejelentkezés keretei között fog beszámolni a hazai szervdonációs és transzplantációs adatokról.

Az aktuális esetszámok mellett lehetőségünk van a szervadományozással kapcsolatos ismeretterjesztésre is a rövid bejelentkezések során. Bízunk abban, hogy a tájékoztatás ezen módszerével is hozzájárulhatunk a szervdonációval és transzplantációval kapcsolatos ismeretek javulásához Magyarországon.

Heti bejelentkezések az M1 csatornán

2018-11-08

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe (2018)

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda továbbképző napot szervez egészségügyi szakdolgozók részére 2018. december 4-én.

A képzésre várunk valamennyi érdeklődő kollégát, azonban a képzés elvégzése esetén az alábbi szakmacsoportba tartozó szakdolgozók 19 pontot szereznek:

1.FELNŐTT ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT

2.GYERMEK ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT

3.SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

4.LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT

10.MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

12.VÉDŐNŐI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

 

A továbbképzés címe:

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe

A továbbképzés szabadon választható, elméleti továbbképzés, célja a szakdolgozók szervdonációval, transzplantációval kapcsolatos ismereteinek bővítése.

 

Szervdonorok emlékműve

2018. szeptember 26-án került átadásra a kiskunfélegyházi Alsótemető ravatalozójánál az az emlékhely, amelyet azon szervdonorok tiszteletére készítettek, akik szerveik adományozásával életet mentettek.

Az avató ünnepség előtt a Móra Ferenc Művelődési Központban szervezett  szakmai fórumon  Dr. Mihály Sándor az OVSz Transzplantációs igazgatója A magyarországi szervdonációs programok bemutatása címmel tartott előadást, majd Berente Judit, a Magyar Szerátültetettek Szövetségének elnöke beszélt a  szervátültetés utáni életről. Az ismert donorok emlékművének megvalósítását Csikós Józsefné, mint donor hozzátartozó kezdeményezte. 2011-ben elhunyt fia,  Csikós József szervdonorként  három ember életét mentette meg.  
 
 
   
 
Az emlékmű átadásáról készült videó összefoglaló az alábbi linken tekinthető meg:

[link]

 

2018-10-03

20 éves a Magyar Szervátültetettek Szövetsége

20 éves fennállását ünnepelte szeptember 21-23. között Parádfürdőn (Erzsébet Park Hotel) a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, amely 20 tagszervezetén keresztül a mintegy 5 000 magyar szervátültetett és 1300 szervre váró hosszabb és teljes értékű életéért dolgozik. 

A Szövetség sport, betegedukációs, érdekvédelmi és közösségi programjainak köszönhetően egyre több szervátültetett ember képes dolgozni, sportol aktívan, él teljes értékű családi és közösségi életet. Az évfordulóról szakmai konferenciával és a „Szervátültetettek szolgálatáért” díj ünnepélyes átadásával emlékeztek meg. A konferencián bemutatásra kerül a szövetség, valamint a szív, tüdő, máj és veseátültetés elmúlt 20 évének mérföldkövei, jelen helyzete, valamint a várható jövője. Az előadások végén a ma élő, légrégebben transzplantált betegek személyes megjelenésükkel és történetükkel bizonyítják a szervátültetés sikerességét. (forrás: MSZSZ)

 

2018-10-03

SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP - 2018.

Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Ünnepeltek!
Kedves Kollégák! 

A SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP-ot a svájci Philippe Morel professzor hívta életre, először 1996-ban  Genfben és azóta minden évben, október második szombatján kerül megrendezésre egy európai városban az Európa Tanács támogatásával. 2012-ben Budapest kapott lehetőséget a rendezvény lebonyolítására.

22. alkalommal minden évben egy nap a szervátültetésről és annak igazi hőseiről, az élő és elhunyt donorokról, a megmentett recipiensekről és az életmentő orvosokról, ápolókról és koordinátorokról szól.

Ezt a kezdeményezést karolta fel Magyarországon a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 12 évvel ezelőtt.

 

2018-09-29

Szervdonációs Tanfolyam - 2018. november 13-14., Budapest

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

A Szervdonációs Tanfolyam 2018. november 13-án és 14-én kerül megrendezésre Budapesten.

Megjelent

Megjelent az Európa Tanács „Newsletter Transplant” című kiadványa, amely a 2017. év szerv-, szövet, valamint haemopoetikus őssejt donációk és transzplantációk nemzetközi adatait tartalmazza. A teljes kiadvány az alábbi linken letölthető az "ORGANS, TISSUES AND CELLS" dokumentumok között:

2018-09-14

Magyarországi intenzív osztályok szervdonációval kapcsolatos személyi és tárgyi feltételei - Orvosi Hetilap, 2018., 159. évfolyam, 33. szám

Az Orvosi Hetilap frissen megjelent számában olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai, valamint a donorellátás területén együttműködő szakemberek munkacsoportja által készített felmérés, amely a magyarországi intenzív osztályok szervdonációval kapcsolatos személyi és tárgyi feltételeit mutatja be. A cikk teljes terjedelemben a képre kattintva érhető el.
2018-08-13

Szervdonációs Tanfolyam részvétel sorsolás eredménye a MAITT Kongresszuson

2018. május 24. és 26. között a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusán az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda standján a " A szervdonációs aktivitás növelésének intézményi lehetőségei" c. kérdőívet kitöltő orvosok között a 2018. őszén, Budapesten megrendezésre kerülő Szervdonációs Tanfolyamra 1 fő részvételét sorsoltuk ki. A sorsolás nyertese: Dr. Csulak Emese; a Semmelweis Egyetem, Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársa.

2018-06-25

X. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága

2018. június 18-án kezdetét vette a X. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága, melyre egy 48 sportolóból és 16 kísérőből álló magyar csapat is kiutazott. A kontinensviadal június 23-ig tart, és minden nap versenyeznek több sportágban is szervátültetett sportolóink.

http://www.trapilap.hu/media/sajtoszoba/

 


2018-06-21

MAITT Kongresszus 2018 - Szervkoordinációs Iroda stand

Tisztelt Kollégák!
 
Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda a 36-os standhelyen várja az érdeklődő kollégákat a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusán Egerben, 2018. május 24. és 26. között. A standon megismerhetik a szervdonációs folyamatban az elmúlt egy évben bekövetkezett újdonságokat, továbbá  kérdőíves felmérést végzünk a szervdonációs aktivitás növelésének intézményi lehetőségeiről. A kérdőívet kitöltők között a 2018. őszén, Budapesten megrendezésre kerülő Szervdonációs Tanfolyamra 1 fő ingyenes részvételét sorsoljuk ki (értéke 30.000 Ft).
 
Találkozzunk Egerben!

2018-05-24

Transzplantációs bizottságokat érintő jogszabály változása

340/2013. (IX.25.) Korm. rendelet a külföldön történő gyógykezelések részletes szabályairól 18/A § bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"A transzplantáció bizottságok (a továbbiakban bizottságok) a nemzetközi várólistára helyezést megelőzően, valamint a szervek külföldről történő behozatalát megelőzően és a transzplantáció elvégzését megelőzően kötelesek a NEAK-tól jogviszony ellenőrzést kérni. A NEAK a bizottságoknak tájékoztatást nyújt a beteg jogosultsági állapotjelzéséről. A bizottságok a NEAK tájékoztatása alapján regisztrálhatják a beteget a nemzetközi várólistán."

 
2018-05-18

Életet adományozó Kórház Díj - 2018


 
Az Országos Vérellátó Szolgálat idén is átadta az "Életet adományozó Kórház Díj"-at, a Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszusán, Egerben, 2018. április 25-én.

A nyilvános elismerés figyelemfelhívás a szervadományozás fontosságára, továbbá intézetünk ezúton fejezi ki köszönetét a potenciális szervdonorokat jelentő és ellátó valamennyi intézménynek. A korábbi évhez hasonlóan 2018-ban is az a három kórház kapja a díjat, ahol a legnagyobb mértékben emelkedett a megvalósult szervdonációk száma az azt megelőző évhez képest.

Fentiek alapján a három kitüntetett intézmény:

 • Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztály (Budapest); +7 megvalósult donáció a megelőző évhez képest
 • Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Klinikai      Központ, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet, Neuro-Traumatológiai Részleg (Szeged); +5 megvalósult donáció a megelőző évhez képest
 • Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, Központi Intenzív Osztály (Budapest); +5 megvalósult donáció a megelőző évhez képest

2017-ben 42 kórházban összesen 159 alkalommal távolítottak el szervet elhunyt donorból transzplantációs céllal. Az év során 450 életmentő, vagy életminőség-javító szervátültetés történt Magyarországon.

A szervátültetett és a még szervre váró betegek nevében ezúton is köszönjük a donorjelentő kórházak elkötelezett munkáját!

2018-04-27

A feltételezett beleegyezés rendszerének bevezetése Hollandiában

2018. február 13-án megszületett a döntés arról, hogy Hollandiában bevezetik a feltételezett beleegyezés rendszerét. Ez volt az eredménye a Holland Parlament Szenátusában történt szavazásnak, ahol 38-an szavaztak a jelenlegi törvény megváltoztatása mellett, és 36-an ellene. Az új törvény 2020. július 1-én lép hatályba.

2018-04-03

Nemzeti Szervdonációs és Transzplantációs Utánkövetési Regiszter

 
A 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet 16/D. § (3) bekezdésének módosításával Magyarországon kialakításra kerül a szervtranszplantációs utánkövetési regiszter, illetve az élődonorok utánkövetési regisztere.
Ez két különböző típusú adatgyűjtést jelent:
- a szervtranszplantációs utánkövetési regiszterben történik minden Magyarországon gondozott szervátültetett nyilvántartása és követése, elsősorban a beültetett szerv és a beteg túlélésének vizsgálatára,

2018-01-11

Az Eurotransplant Súlyos káros események és szövődmények bejelentési és kivizsgálási rendszerével foglalkozó munkacsoportjának megbeszélése Budapesten

Az Országos Vérellátó Szolgálat látta vendégül az Eurotransplant Súlyos káros események és szövődmények bejelentési és kivizsgálási rendszerével  foglalkozó munkacsoportjának szakembereit 2017. december 7-i munkamegbeszélésükön.
A találkozón az Eurotransplant, Ausztria,  Hollandia, Horvátország, Németország, Szlovénia képviselői vettek részt. Magyar részről az EMMI, Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság Egészségügyi Igazgatási Főosztály képviseletében Dr. Paphalmi Rita Főosztályvezető Asszony, valamint külső szakértőként Prof. Dr. Kóbori László transzplantációs sebész, ill. az OVSz munkatársai vettek részt  a megbeszélésen.
2017-12-08

Tüdő és májtranszplantáció után a Kilimandzsáró tetején

8 tüdőtranszplantáción átesett ember jutott fel egy nemzetközi expedíció keretein belül júniusban Afrika legmagasabb hegyére, a Kilimandzsáróra. A magyar csapat öt kísérővel és két tüdőátültetett fiatalemberrel – a 24 éves Balogh Krisztián Péterrel és a 41 éves Garda Péterrel – jutott fel az 5895 méteres csúcsra. A Balogh Krisztiánnal készült beszélgetés a SZERVUSZ újság legújabb számában érhető el az alábbi linken: http://www.trapilap.hu/tudo-es-majtranszplantacio-utan-kilimandzsaro-tetejen/ A teljes újság letölthető innen: http://www.trapilap.hu/media/szervusz/

2017-12-06

50 évvel ezelőtt végezték el az első szívátültetést

1967. december 3-án végezte el Christian Barnard az első szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. A szervet kapó recipiens Louis Washkansky 55 éves fogorvos volt, aki 18 napot élt a beavatkozás után, halálát a beültetett szerv elleni immunreakciók okozták. A műtét az modern orvostudomány történetében hatalmas mérföldkövet jelentett, azonban ma már nem tekinthető ritka beavatkozásnak. A világon 3500 szívátültetést végeznek évente, Magyarországon pedig nemrégiben

megtörtént az 500. átültetés.

2017-12-06

Én beszélek a szervadományozásról! És Ön?

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda továbbképző napot szervezett egészségügyi szakdolgozók részére 2017. október 19-én, "Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe" címmel.
A képzésen 138 szakdolgozó vett részt, akiket a szakmai ismeretek átadása mellett igyekeztünk arról is meggyőzni, hogy nekünk, együtt kell példát mutatnunk a szervadományozásról szóló otthoni beszélgetések tekintetében.
A kép alapján úgy érezzük, hogy sikerült meggyőzni a kollégákat erről!
 
Mert mindenkinek tudnia kell, hogy az agyhalott, halott, a szervadományozás Magyarországon a feltételezett beleegyezés elve szerint történik és a szervátültetés életet ment, amelyhez donorszervekre van szükség!
 
2017-10-20

Szervdonációs és Transzplantációs Világnap - 2017.

2017. október 7-én került megrendezésre a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésében a Szervdonációs és Transzplantációs Világnap. A délelőtt folyamán sportversenyek kerültek megrendezésre. Az  Országos Vérellátó Szolgálat csapata a fociversenyben vett részt. A sportolóknak az érmeket Dr. Drexler Donát főigazgató Úr adta át.
 
2007 óta ezen a napon adják át az előző év élő donorainak a Pro Vita miniszteri elismerést. Idén 31 ember jelent meg az átadási ünnepségen, többségük az egyik veséjét ajándékozta egy szerettének, két édesanya pedig májának egy szegmensét adta pár hónapos gyermekének.
2008 óta az alapítvány ezen az ünnepségen adja át a Szent Kozma és Damján díjat olyan személynek, aki különösen sokat tett a hazai szervátültetés érdekében. Idén Dr. Asztalos László docens Úr kapta a díjat, aki az Észak-Kelet Magyarországi régióban végzett kiemelkedő munkát sebészként és oktatóként a szervátültetés érdekében.

 

Mihály Sándor szervkoordinációs igazgató ünnepi beszéde az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégeink!
Megtisztelő számomra, hogy együtt ünnepelhetek Önökkel!
Az Országos Vérellátó Szolgálatnál és a Szervkoordinációs Irodában dolgozó munkatársaim köszöntését is hozom, akik transzplantációs-donor koordinátorként szervezik a nap 24 órájában a transzplantációs célú szervkivételi riadókat, együttműködve donorjelentő kórházakkal, szervátültetést végző centrumokkal, laboratóriumokkal és az Eurotransplant-tal.
Mivel a szervdonációk döntő többsége elhunytból történik, és ezért naponta találkozunk emberi tragédiákkal, nekünk is szükségünk van az ilyen ünnepekre, amikor testközelből láthatjuk munkánk értelmét és eredményét.
De mit jelent egészen pontosan az, hogy a szervátültetés életet ment?

2017-10-20

Newsletter Transplant - International figures on donation and transplantation 2016

Megjelent az Európa Tanács „Newsletter Transplant” című kiadványa, amely a 2016. év szerv-, szövet, valamint haemopoetikus őssejt donációk és transzplantációk nemzetközi adatait tartalmazza. A teljes kiadvány az alábbi linken letölthető: https://register.edqm.eu/freepub

2017-09-12

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe

 

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda továbbképző napot szervez egészségügyi szakdolgozók részére 2017. október 19-én.

A képzésre várunk valamennyi érdeklődő kollégát, azonban a képzés elvégzése esetén az alábbi szakmacsoportba tartozó szakdolgozók 19 pontot szereznek:

1.FELNŐTT ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT

2.GYERMEK ÁPOLÁS ÉS GONDOZÁS SZAKMACSOPORT

3.SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

4.LABORATÓRIUMI DIAGNOSZTIKA SZAKMACSOPORT

10.MŰTÉTI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

12.VÉDŐNŐI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT

 

A továbbképzés címe:

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe

A továbbképzés szabadon választható, elméleti továbbképzés, célja a szakdolgozók szervdonációval, transzplantációval kapcsolatos ismereteinek bővítése.

 

Szívvel, lélekkel

Filmvetítés a Cirko-Gejzír Moziban, 2017. május 24-én
 
A Magyar Szervátültetettek Szövetsége meghívására május 24-én a Szívvel-lélekkel című film vetítésén vehettünk  részt a  Cirkó-Gejzír moziban.
A filmvetítést követően Dr. Varga Zoltán beszélgetett Deme Orsolya, országos koordinátorral és a résztvevőkkel a filmről, szervadományozásról, szervátültetésről, a szervdonációs folyamat szervezéséről.
A film ajánlója a filmplakátra kattintva érhető el:

2017-05-30

Szent Kozma és Damján díj átadása 2017. május 19-én, Siófokon

Mihály Sándor a Magyar Transzplantációs Társaság nevében adta át a Szent Kozma és Damján díjat a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 45. Nemzeti Kongresszusán, Siófokon. Az MTT vezetőségének döntése értelmében a díjat az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet intenzív osztálya kapta, ahol 2016-ban a legtöbb, 17 szervdonáció történt. A díjat az intenzív osztály főorvosa, dr. Róbert Beáta vette át. Ezúton is köszönjük a 2016-ban donort jelentő 43 kórház elkötelezett munkáját!

2017-05-24

Életet adományozó Kórház Díj, 2017

Az Országos Vérellátó Szolgálat idén is átadja az "Életet adományozó Kórház Díj"-at, a Magyar Kórházszövetség XXIX. Kongresszusán, Siófokon, 2017. április 28-án.

A nyilvános elismerés figyelemfelhívás a szervadományozás fontosságára, továbbá intézetünk ezúton fejezi ki köszönetét a potenciális szervdonorokat jelentő és ellátó valamennyi intézménynek. 2017-ben is az a három kórház kapja a díjat, ahol 2016. évben a legnagyobb mértékben emelkedett a megvalósult szervdonációk száma az azt megelőző évhez képest.

Fentiek alapján a három kitüntetett intézmény:

 • Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Honvédkórház (14 megvalósult donáció 2016-ban, tehát kilenccel több donáció a megelőző évhez képest)
 • Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, Jósa András Oktatókórház (11 megvalósult donáció 2016-ban, tehát héttel több donáció a megelőző évhez képest)
 • Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (17 megvalósult donáció 2016-ban, tehát héttel több donáció a megelőző évhez képest)

2016-ban 39 kórházban összesen 182 alkalommal távolítottak el szervet elhunyt donorból transzplantációs céllal. Az év során 505 életmentő, vagy életminőség-javító szervátültetés történt Magyarországon.

A szervátültetett és a még szervre váró betegek nevében ezúton is köszönjük a donorjelentő kórházak elkötelezett munkáját!

2017-04-28

10 éves az OVSz, Szervkoordinációs Iroda - Jubileumi Konferencia

Sajtóanyag


Az elmúlt évtizedekben a szervátültetés és a szervátültetési programok fejlődése révén jött létre a transzplantációs donor koordináció, ezáltal az egészségügy egyik legdinamikusabban változó területét hozva létre Magyarországon is.  Az Országos Vérellátó Szolgálaton belül 10 éve működő Szervkoordinációs Iroda ma már több szintű koordinátori hálózatot működtet annak érdekében, hogy minél több életmentő szerv átültetése valósuljon meg a magyarországi kórházak és az Eurotransplant Nemzetközi Szervcsere Szervezet együttműködésében. A szervkivételi riadók szervezésén túl az Iroda feladatai sokrétűek, ezek közül kiemelendők mind a szakmai, mind pedig a lakossági tájékoztató programok, az Európai Uniós szinten megvalósuló illetékes hatóságok hálózatában való részvétel, valamint a Nemzeti Szervdonációs Regiszter működtetése.

 
Az elmúlt 10 év számokban: 10 év alatt 1590 elhunyt donorból 4552 szervkivétel történt, amely 4006 szervátültetés lehetőségét adta, miközben 5440 új beteg került transzplantációs várólistára. Hazánk Eurotransplant csatlakozása óta 416 donorszervet kaptunk külföldről.


A sajtó munkatársainak készült összefoglaló a pdf ikonra kattintva érhető el.

 

2017-03-21

A Transzplantációs Alapítvány alapította Szent Kozma és Damján díjat idén Dr.Retteghy Tibor kapta

Laudáció:

Bemutatom Önöknek: Retteghy Tibor
 
Egyetemi tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen Budapesten1976-ban fejezte be.


Egy évig a MNH Tiszti Kórházában, majd a kötelező katonai szolgálat során háromnegyed évig a Központi Katonai Kórházban dolgozott.

2016-10-18

Szervdonációs Tanfolyam - 2016. november 9-10.

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

A Szervdonációs Tanfolyam 2016. november 9-10-én kerül megrendezésre Budapesten.

Newsletter Transplant - International figures on donation and transplantation 2015

Megjelent az Európa Tanács „Newsletter Transplant” című kiadványa, amely a tavalyi év szerv-, szövet, valamint haemopoetikus őssejt donációk és transzplantációk nemzetközi adatait tartalmazza. A teljes kiadvány az alábbi linken elérhető: http://www.ont.es/publicaciones/Documents/NEWSLETTER%202016.pdf

2016-09-07

Az Eurotransplant munkatársai a Szervkoordinációs Irodában - Visit from Eurotransplant

2016. augusztus 31-én az Eurotransplant (ET) két munkatársát - Willemijn van der Plas és Annet Varkevisser - látta vendégül a Szervkoordinációs Iroda. A megbeszélés aktualitását az Eurotransplant informatikai rendszerének megújítása adta.

Two collagues - Willemijn van der Plas and Annet Varkevisser -  from Eurotransplant visited the Organ Coordination Office on 31st August 2016. The meeting aimed for arrangement about the developement of the new information system of Eurotransplant.

2016-09-01

A cseh koordinátor szervezet (KST) látogatása a Szervkoordinációs Irodában - Collagues from the Czech coordinator organization (KST)visited the Organ Coordination Office

2016. július 28-án a cseh koordinátor szervezet, Koordinacni Stredisko Transplantaci (KST) munkatársai  - Prof. MUDr. Miloš Adamec,, JUDr. Přemysl Frýda és Petra Novotná tettek látogatást az OVSz, Szervkoordinációs Irodában. A látogatás célja a két koordinátor szervezet működésével kapcsolatos egyeztetés és a nemzetközi szervcserékkel kapcsolatos tapasztalat csere volt.

 Three collagues - Prof. MUDr. Miloš Adamec,, JUDr. Přemysl Frýda and Petra Novotná -  from the Czech coordinator organization Koordinacni Stredisko Transplantaci (KST) visited the Organ Coordination Office on 28th July 2016. On the meeting participants arranged about the structure and functions of the two organizations and exchange their experiences about international organ exchanges.

2016-08-29

Szakmai beszámoló 2015

Megjelent az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda 2015. évi szakmai beszámolója:

A 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet 16/F. § értelmében az OVSZ nyilvántartást vezet a transzplantációs központok tevékenységeiről, amely az élő és elhalálozott donorok összesített számát, valamint a kivett és átültetett vagy más módon ártalmatlanított szervek fajtáit és mennyiségét tartalmazza, ezen tevékenységekről évente jelentést készít, és azt honlapján közzéteszi, valamint figyelemmel kíséri a szervriadók eredményességét és elemzi a transzplantációk országos helyzetét.

2016-08-26

Sajtótájékoztató, a hazai szervátültetések helyzetéről és sikereiről, valamint a szervátültetett sportolók kimagasló teljesítményéről

Magyar Szervátültetettek Szövetsége Facebook oldala

Sajtómeghívó

Sajtóanyag

Sajtótájékoztató

 

Sajtóanyag

szervadományozásról és szervátültetésről
BUDAPEST, 2016. JÚLIUS 20.

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Transzplantációs Társaság és a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közös sajtótájékoztatót tart a szervdonációs és szervtranszplantációs adatokról, valamint a magyar szervátültetett sportolók sikeres szerepléséről a IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán.

Kiemelt információk :

 • 2014-től Magyarországon jelentősen emelkedett a szervdonációk és szervátültetések száma,
 • A magyar válogatott végzett az összesített pontverseny második helyén a IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán
 • A SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAP 2016. október 8-án kerül megrendezésre

2016-07-20

MAITT 2016

 

Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda önálló  standdal várta a szakmai érdeklődőket a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 44. Kongresszusán, Siófokon, a Hotel Azúrban 2015. május 19-21. között.

A standon bemutatásra került a Foedus (Facilitating Exchange of Organs Donated in EU Member States) Európai Uniós Pályázat keretén belül készített négy darab tájékoztató animációs film  az agyhalál, szervadományozás, szervátültetés, és a család tájékoztatása  témakörében. A filmek hamarosan  elérhetőek lesznek a YouTube videómegosztó portálon.

A fentiek mellett a stand lehetőséget adott a személyes találkozásokra is a donációs folyamatban résztvevő kollégákkal.

 

2016-05-24

KITÜNTETTÜNK NÉGY EGÉSZSÉGÜGYI INTÉZMÉNYT

Négy egészségügyi intézményt részesítettünk kitüntetésben. Olyan kórházak kaptak elismerést, ahol a tavalyi eredmények alapján, kiemelkedő tevékenységet folytattak a vérellátás, szervdonáció területén. Így "Egyensúly " vándordíjat vehetett át a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika és "Életet adományozó Kórház" Díjat a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, valamint a Zala Megyei Kórház.

2016-03-07

Szervdonációs Tanfolyam - 2016. április 27-28., Budapest

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

Sajtóközlemény a 2015. évi magyarországi szervdonációs és szervtranszplantációs adatokról

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz), Szervkoordinációs Iroda sajtóközleményben számol be Magyarország 2015. évi szervdonációs és szervtranszplantációs adatairól.

Az OVSz a donort jelentő kórházaktól és a transzplantációs centrumoktól független szervezetként koordinálja a hazai szervdonációs riadókat. Ennek érdekében működteti a Szervkoordinációs Irodát, és azon keresztül a koordinátori hálózatot.

Az OVSz 236 donorjelentésből 178 szervkivételi riadót koordinált, amelyek során 562 szervkivétel történt.

2016-02-08

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon

Először hajtottak végre tüdőtranszplantációt Magyarországon az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkassebészeti Osztályának bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán.

RS42465_AG_20151219_0050-scr

Dr. Kásler Miklós, az OOI főigazgatója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy december 12-én sikeresen megtörtént az első magyarországi tüdőtranszplantáció, a beteg jól van. Orvostörténeti pillanatnak nevezte a műtétet és megköszönte egyebek mellett a Semmelweis Egyetemnek a szakmai együttműködést, a kormányzatnak az anyagi feltételek megteremtését. Úgy fogalmazott, rendkívül emelkedett  hangulatban zajlott le a műtét és külön köszönetet mondott azoknak is, akik részt vettek a munkában.

2015-12-21

Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap - Ünnepi köszöntő

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves Vendégek!

Mihály SándorMegtisztelő számomra, sőt felemelő öröm, hogy együtt ünnepelhetek Önökkel!
Munkatársaim köszöntését is hozom, akik transzplantációs-donor koordinátorként szervezik a nap 24 órájában a transzplantációs célú szervkivételi riadókat, együttműködve donorjelentő kórházakkal, szervátültetést végző centrumokkal és az Eurotransplanttal.

2015-10-14

Newsletter Transplant - International figures on donation and transplantation 2014

Megjelent az Európa Tanács „Newsletter Transplant” című kiadványa, amely a tavalyi év szerv-, szövet, valamint haemopoetikus őssejt donációk és transzplantációk nemzetközi adatait tartalmazza.


A teljes kiadvány az alábbi linken elérhető:
https://www.edqm.eu/sites/default/files/newsletter_transplant_2015.pdf

2015-09-16

Szervdonációs Tanfolyam - 2015. október 2-3., Pécs

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Pécsi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

Szakmai beszámoló 2014

Megjelent az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda 2014. évi szakmai beszámolója:

A 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet 16/F. § értelmében az OVSZ nyilvántartást vezet a transzplantációs központok tevékenységeiről, amely az élő és elhalálozott donorok összesített számát, valamint a kivett és átültetett vagy más módon ártalmatlanított szervek fajtáit és mennyiségét tartalmazza, ezen tevékenységekről évente jelentést készít, és azt honlapján közzéteszi, valamint figyelemmel kíséri a szervriadók eredményességét és elemzi a transzplantációk országos helyzetét.

2015-07-30

Végéhez ért az ACCORD együttműködés

Végéhez ért az ACCORD (Achieving Comprehensive Coordination in Organ Donation Throughout the European Union) Európai Uniós Pályázati együttműködés

Az ACCORD (Achieving Comprehensive Coordination in Organ Donation Throughout the European Union) 23 tagországot tömörítő, 42 hónapos időtartamra (2012-2015) szóló Európai Uniós pályázati konzorcium. Az elmúlt 3 évben az együttműködés fő célja a szervdonációs koordinációval kapcsolatos közös európai gyakorlatok kidolgozása és meghonosítása, valamint közös európai élődonoros follow-up regiszter kialakítása volt. A pályázat szakmai munkacsoportjai 2015. június 2-án tartott sajtó nyilvános záró konferencián számoltak be az elért eredményekről Madridban.

A spanyol koordinátorszervezet – Organizacion Nacional de Trasplantes ONT) feladata volt, ill. az is még az elkövetkező hat hónapban a pályázat koordinációja szakmai, adminisztratív és pénzügyi tekintetben egyaránt, valamint felelős a pályázati munka lebonyolításáért és megvalósulásáért. Szintén az ONT működteti a pályázat honlapját, elérhetősége: www.accord-ja.eu

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz), Szervkoordinációs Iroda a pályázat két szakmai munkacsoportjának volt aktív résztvevője: Az intenzív osztályok és a donor koordinátori hálózat együttműködésének elősegítése, ill. Kétoldalú együttműködések.

A konferencián Mihály Sándor az OVSz képviseletében és Dr. Nemeskéri Ágnes a Semmelweis Egyetem, Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet docense meghívott előadóként közös előadásban számoltak be a kétoldalú nemzetközi együttműködések munkacsoport magyarországi vonatkozásairól.

2015-07-13

Transzplantációs nap

A Zuglói Egészségügyi Szolgálat 2015.05.28-án rendezte meg „Transzplantációs nap” címmel tudományos előadás-sorozatát orvos munkatársai számára.
A programot a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika biztosította.
Az Országos Vérellátó Szolgálat részéről Mihály Sándor szervkoordinációs igazgató vett részt két előadással:

 1. Agyhalál, donoralkalmasság, donáció
  Törvényi feltételek
 2. A szervek allokációja, Eurotransplant
2015-05-29

Elkészült az Eurotransplant működéséről szóló film "More than a Match" címmel, amely most már magyar nyelven is megtekinthető

A "More than a Match" - mely szabadon "Több mint egy egyezés"-nek fordítható - egy tájékoztató-, oktatófilm, amely az Eurotransplant 8 tagállamának területén történő nemzetközi szervcserét hivatott bemutatni. A szervek útját nyomon követhetjük az elhunyt donorból történő eltávolítástól, a várólistán lévő betegbe való átültetésig.

A rövidfilm oktatói és információs célzattal készült, amely éppúgy szól az egészségügyben dolgozóknak, mint az érintett betegeknek és laikusoknak, hiszen az életmentő szervátültetés mindenkit érint. Beszéljünk róla!

Hungarian voice-over. Eurotransplant - More than A Match from Eurotransplant Leiden on Vimeo.

2015-05-20

MTT Tavaszi Munkaértekezlete

Az Országos Vérellátó Szolgálat több előadással vett részt a Magyar Transzplantációs Társaság Tavaszi Munkaértekezletén 2015. május 14-15-én, Visegrádon.
A Szervkoordinációs Iroda bemutatta az Eurotransplant munkáját összefoglaló, 2015-ben készült és magyar nyelven is elérhető kisfilmet. Mihály Sándor - szervkoordinációs igazgató - bemutatta az OVSz donorszervekkel kapcsolatos, súlyos káros eseményekről és szövődményekről szóló minőségügyi eljárását, majd Prof. Dr. Kóbori László a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának egyetemi tanára összefoglalta az eddigi esetek kivizsgálási eredményeit.
Az Immunológiai Fórum keretei között tartotta előadást Dr. Benkő Sára a HLA ellenes antitestekről és Dr. Szilvási Anikó a letiltott HLA antigének jelenőségéről. Az OVSz Nemzeti Szervdonációs Regiszterről Deme Orsolya a Szervkoordinációs Iroda országos koordinátora és Pásztor Ágnes a Központi Várólista Iroda koordinátora tartottak előadást.
Az Eurotransplant Szakértő Bizottságainak magyar képviselőinek beszámoló előadásai között Mihály Sándor az Eurotransplant Tanács és az Informatikai Bizottság működéséről, Dr. Tordai Attila a Szövettipizáló Tanácsadó Testület munkájáról tartott összefoglalót. A rendezvény második napján, a hazai szervdonációs és szervátültetési programok eredményeit bemutató szekcióban a szervkoordinációs igazgató számolt be a 2014. évi szervdonációs adatokról.

2015-05-15

MKT 2015. évi Tudományos Kongresszusa

A Magyar Kardiológus Társaság 2015. május 6-9. között rendezte meg éves kongresszusát Balatonfüreden.
Az Országos Vérellátó Szolgálat részéről Mihály Sándor szervkoordinációs igazgató vett részt "Túl az évi ötvenen- Szívátültetés Magyarországon 2014" című előadásával a Semmelweis Egyetem, Szív-, és Érgyógyászati Klinika és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szervezésében megtartott Tudományos szimpóziumon.

2015-05-09

Transzplantációs Fórum

A "Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért" 2010 óta szervez fórumokat „Csak nő szülhet gyermeket, de bárki ajándékozhat életet” szlogennel.
A Fórumokat egy-egy szervátültetést végző centrum körzetébe tartozó művese állomásokon kezelt vesebetegek és az őket segíteni akaró emberek (családtagjaik, barátaik) számára rendezik. A résztvevők – egy-egy fórum alkalmával 100-180 fő - tájékoztatást kapnak a transzplantációval kapcsolatos sebészeti és nephrológiai kérdésekről, a várólistára kerülés feltételeiről, a szükséges kivizsgálásokról, tennivalókról, törvényi szabályozásokról, hasznos tudnivalókról.
Továbbá személyes élménybeszámolókat hallhatnak élődonoros transzplantáción átesett házastársaktól, gyerek-szülő pártól, baráti kapcsolatban lévő pároktól.

A legutóbb 2015. április 26-án Miskolcon megrendezésre került Transzplantációs Fórumon Mihály Sándor szervkoordináció igazgató vett részt "Szervadományozás Magyarországon és az Eurotransplantban" című előadásával.

2015-04-26

Szervdonációs Tanfolyam - 2015. június 9-10., Budapest

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

2014. november 26-án, 68 évesen elhunyt Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke

Az Országos Vérellátó Szolgálat mély megrendüléssel értesült Székely György haláláról.

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnökeként kiemelkedő és nélkülözhetetlen munkát végzett az elmúlt években. A szervátültetettek érdekvédelme kapcsán számos területen volt a szervdonációs koordináció és Elnök Úr között együttműködés, amely során egy őszinte, széles látókörű, igen felkészült, alapos embert ismertünk meg. Székely György halála nagy veszteség a transzplantációs közösség és az ország számára is. Példát és utat mutatott mindannyiunk számára, akik most gyászoljuk Őt. A veseátültetése óta eltelt hosszú, tevékeny élet reményt jelent mindenkinek, aki szervátültetésre vár, vagy a szervadományozás és szervátültetés területén az életmentésért dolgozik.

A gyászban együtt osztozunk családjával.

2014-11-27

16. Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap - Ünnepi köszöntő

Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Ünnepeltek!
Kedves Kollégák!

Mihály Sándor18 éve rendezték az első SZERVDONÁCIÓS ÉS TRANSZPLANTÁCIÓS EURÓPA NAPOT Genfben, amelyet Philippe Morel professzor hívott életre.
A rendezvény célja 1996 óta változatlan: felhívni a lakosság figyelmét a szervadományozás és szervátültetés fontosságára, mert a szervátültetés életet ment, a szervátültetéshez pedig donorszervekre van szükség.

2014-10-13

Megjelent a Newsletter Transplant 2014

newsletter 14Megjelent az Európa Tanács "Newsletter Transplant 2014" című kiadványa, amelyet a spanyol nemzeti transzplantációs szervezet (ONT) készített el idén is a 2013. év szerv-, szövet-, sejtdonációs és transzplantációs adatairól országonként.

 

A teljes kiadvány a következő linken keresztül érhető el:
http://www.ont.es/publicaciones/Documents/NEWSLETTER%202014.pdf

2014-10-08

Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda standdal vesz részt a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 42. Kongresszusán

Szervkoordinációs standAz OVSz, Szervkoordinációs Iroda május 22-24. között várja  a kollégákat a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság siófoki Kongresszusán, annak teljes időtartama alatt.

Mind lakossági, mind szakmai kiadványokat biztosítunk  a standot felkereső szakemberek részére, segítve számukra a szervdonációs folyamat lebonyolítását a donorfelismeréstől  a hozzátartozók tájékoztatásán keresztül az agyhalál megállapításáig.

Valamennyi donorjelentő intézmény részére biztosítjuk a frissen aktualizált Szervdonációs útmutatót, valamint a tavalyi év adatait tartalmazó Szakmai beszámoló 2013 című kiadványunkat.

A standon vetített kisfilmek betekintést nyújtanak a transzplantációs koordináció világába, megismerhető  az Eurotransplant nemzetközi szervcsere szervezet működése, amelynek 2013. július 1-től Magyarország is teljes jogú tagja.

Tisztelettel kérjük a standot meglátogató kollégákat, hogy Magyarország Eurotransplant tagságáról, illetve az Agyhalál megállapítást végző szakemberek attitűdjéről szóló kérdőívek kitöltésével segítsék munkánkat.

A mindennapi munkavégzés során elsősorban telefonos kapcsolattartásunk után a stand jó lehetőséget teremt a  személyes találkozásra is.

2014-05-21

Gerundium kortársoktatási program

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda - együttműködve a Debreceni Egyetem, Transzplantációs Tanszékkel és a Magyar Transzplantációs Társasággal - ünnepélyes keretek között átadta a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete részére az "Agyhalálról szervadományozásról és szervátültetésről" című, középiskolai oktatásra felkészítő dokumentumot.

2014-03-24

2013-as szervdonációs és transzplantációs aktivitás Magyarországon, valamint 6 hónap az Eurotransplant kötelékében

Összefoglalás:

 • Magyarországon emelkedett az elhunytból történő szervdonációk száma 2013-ban 8,4%-al a megelőző évhez képest az OVSz kórházi koordinátori hálózatának köszönhetően.
 • Magyarországon emelkedett a szervátültetések száma a donorszám növekedés miatt.
 • A Magyarországon végzett átültetések minősége javul a pontosabb szervelosztási rendszer miatt, ugyanis adott recipiensnek megfelelőbb szerveket lehet transzplantálni a nemzetközi együttműködés miatt nagyobb donorszám és nagyobb recipiensszám miatt.
2014-03-13

Megjelent a keresztdonáció lehetőségét megteremtő jogszabálymódosítás

A Magyar Közlöny 26. számában megjelent az emberi erőforrások minisztere 11/2014. (II. 24.) EMMI rendelete egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról. Ennek 3. pontja az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a szerv- és szövetátültetésre, valamint -tárolásra és egyes kórszövettani vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései végrehajtásáról szóló 18/1998. (XII. 27.) EüM rendelet módosítása, amelyet az alábbiakban idézünk:
„4/A. § (1) Két olyan, az Eütv. 206. § (2) vagy (3) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelelő donor és recipiens pár esetében, akiknél a jóváhagyott szervátültetés – az etikai bizottság 4. § szerinti határozatának meghozatalát, illetve az Eütv. 208. §-a szerinti vizsgálatot követően kiderült orvosi indok miatt – nem végezhető el, de szakorvosi javaslat alapján a két szervátültetés a donor és recipiens párok cseréjével elvégezhető, a szakorvosi javaslatot kiállító és a szervátültetéseket végző egészségügyi szolgáltatónál működő etikai bizottsághoz együttesen benyújtott – közokiratba foglalt – közös kérelmükre, az etikai bizottság jóváhagyásával a két szervátültetés elvégezhető..."

2014-03-11

Beszéljünk róla!-a Facebook-on is

A Szervkoordinációs Iroda „Szervdonáció” néven új Facebook oldalt indít. Szervdonációt ösztönző tevékenységünk részeként terjesztjük ki megjelenésünket a szociális média felületére, azzal a nem titkolt céllal, hogy olyan szélesebb társadalmi rétegeket is elérjünk, amelyeket eddig nem sikerült. Fő témáink ennek megfelelően az agyhalál – szervdonáció – szervátültetés hármasa köré csoportosulnak. Az agyhalállal kapcsolatban legfontosabb feladatunk az agyhalál haláltényként való elfogadtatása, szervdonáció tekintetében a társadalmi és privát párbeszéd elindítása, a szervátültetés eredményességének bemutatásával pedig azt szeretnénk bebizonyítani, hogy mindezzel megéri foglalkozni.

2014-03-03

Nemzetközi szervkivételi sebészeti mesterkurzus a Semmelweis Egyetem részvételével

RS10767_KA-20140130-IMG_5650-1-st-Hungarian-Donor-Procurement-Surgery-Masterclass-megnyito-scr-1Kétnapos szervkivételi sebészeti képzést tartott egy másfél éve indult európai uniós projekt részeként az Országos Vérellátó Szolgálat és a Semmelweis Egyetem, a holland partnerekkel együttműködve.

Az első, elméleti nap megnyitóján Dr. Gál János általános és klinikai rektorhelyettes hangsúlyozta: rendkívül fontos a szervkivételt végző team munkája, a szerv megfelelő állapotban tartása és a donormenedzsment; ez az első, elengedhetetlen lépés a sikeres transzplantáció felé. Mint megjegyezte, ezt személyes tapasztalatai is megerősítették, mikor szerencséje volt Londonban a híres szív-tüdő transzplantáló sebész, Yacoub professzor mellett dolgozni aneszteziológusként.

2014-02-03

A Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma állásfoglalása az elhunytból történő szervadományozás és a szervátültetés elősegítése tárgyában

Megjelent a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiuma állásfoglalása az elhunytból történő szervadományozás és a szervátültetés elősegítése tárgyában, melyet a Szervkoordinációs Iroda kezdeményezésére, azzal együttműködve dolgoztak ki.

Az állásfoglalás teljes szövege az alábbi linkre kattintva olvasható.

2013-11-15

Ünnepi köszöntő

2013.október 12

15. Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap


A szervátültetés életet ment!


De az életmentésnek van kötelező előfeltétele:

 • Az egyik esetben fel kell ismernünk a távoli életmentés lehetőségét egy testközelben lezajló és ezért érzelmileg az ott lévőket érintő végérvényes és akkor már visszafordíthatatlan tragédiában. Mert a szervadományozások döntő többsége elhunytakból, agyhalott donorokból történő szervkivételek során valósul meg.
2013-10-15

Megjelent a Newsletter Transplant 2013

2013. október

Megjelent az Európa Tanács "Newsletter Transplant 2013" című kiadványa, amelyet a spanyol nemzeti transzplantációs szervezet (ONT) készített el idén is a 2012. év szerv-, szövet-, sejtdonációs és transzplantációs adatairól országonként.

A teljes kiadvány a következő linken keresztül érhető el:
http://www.ont.es/publicaciones/Documents/newsletter_transplant_vol_18_no_1_september_2013.pdf

2013-10-14

Kutatók éjszakája 2013

2013. szeptember 27-én megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája!

A rendezvény keretein belül találkozhatnak a Semmelweis Egyetem EOK Nemzeti Vese Program és Transzplantációs Alapítvány közös szekciójában(17:00-21:00) a szervadományozás és a szervátültetés különböző területein tevékenykedő szakemberekkel. A rendezvényen Mihály Sándor az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda Igazgatója tart előadást "Szervadományozás Magyarországon és az Eurotransplantban, avagy mi van a hűtőtáskában?" címmel.

2013-09-19

Szervdonációs Tanfolyam - 2013. november 6-7., Budapest

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

Magyarország 2013. július 1-től teljes jogú tagja az Eurotransplantnak!

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója Dr. Miskovits Eszter, az Eurotransplant elnöke prof dr. Bruno Meiser, és elnökhelyettese prof. dr. Ferdinand Mühlbacher 2013. május 27-én ünnepélyes keretek között aláírta a hazánk teljes jogú Eurotransplant csatlakozásáról szóló dokumentumot, amelyet Dr. Sélleiné Márki Mária az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója ellenjegyzett.

2013-05-28

Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda standdal vett részt a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság 41. Kongresszusán

Az OVSz, Szervkoordinációs Iroda május 23-25. között várta  a kollégákat a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság siófoki Kongresszusán, a Kongresszus teljes időtartama alatt.

2013-05-23

Szervdonációs Tanfolyam - 2013. április 8-9., Budapest

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.

2012. október 10-én megjelent az Európai Bizottság 2012/25/EU végrehajtási irányelve

Megjelent az "Európai Bizottság 2012/25/EU végrehajtási irányelve (2012. október 9.) az átültetésre szánt emberi szervek tagállamok közötti cseréjére vonatkozó tájékoztatási eljárások meghatározásáról", amely a 2010/53/EU irányelv 29. cikkének megfelelően a következőket határozza meg:

2013-01-18

50 éve történt az első magyarországi élődonoros veseátültetés

Az Országos Vérellátó Szolgálat nevében ezúton is köszöntjük tisztelettel Szántó Lászlót, az első magyarországi élődonort, aki éppen 50 évvel ezelőtt adományozott vesét testvérének, Szántó Istvánnak. László további életének meghatározó eseményévé vált a testvére megmentéséért vállalt önzetlen cselekedete.

Az első magyarországi szervátültetést 1962. december 21-én Németh András végezte Szegeden, amelynek 50. évfordulóját ünnepelte a Magyar Transzplantációs Társaság XIV. Kongresszusán, Szegeden.

2012-11-27

Ünnepi köszöntő 

Szervdonációs és Transzplantációs Európa Nap
Budapest, 2012. október 13.

Mihály Sándor ünnepi köszöntője

„Az elmúlt 50 év során a szervátültetés világszerte bevált gyakorlattá vált, ami óriási jótéteménnyel járt több százezer beteg számára. Az utóbbi két évtizedben az emberi szervek szervátültetésre történő felhasználása folyamatosan növekedett. Napjainkban a szervátültetés a legköltséghatékonyabb kezelés végstádiumban lévő veseelégtelenség esetén, míg olyan szervek végstádiumú elégtelensége esetén, mint a máj, a tüdő és a szív, az egyetlen rendelkezésre álló kezelés.

A szervek szervátültetés során történő felhasználásának azonban vannak kockázatai. A szerv átültetés céljából történő, széleskörű, terápiás célú alkalmazása megköveteli, hogy a szervek minősége és biztonsága olyan legyen, hogy minimális szintre csökkenjen a betegségek átadásának kockázata. A jól szervezett nemzeti és nemzetközi transzplantációs rendszerek, valamint az elérhető legjobb szaktudás, technológia, és az innovatív orvosi kezelések alkalmazása jelentős mértékben csökkentheti az átültetett szervekkel kapcsolatos kockázatokat a recipiensek tekintetében.
Ráadásul, a terápiás célokra használt szervek hozzáférhetősége attól függ, hogy az Unió polgárai készek-e szervadományozásra.

2012-10-26

Megjelent a Newsletter Transplant 2012

Megjelent az Európa Tanács "Newsletter Transplant 2012" című kiadványa, amelyet a spanyol nemzeti transzplantációs szervezet (ONT) készített el idén is a 2011. év szerv-, szövet-, sejtdonációs és transzplantációs adatairól országonként.

A kiadvány a következő linken keresztül érhető el:

http://www.ont.es/publicaciones/Documents/NEWSLETTER2012.pdf

2012-10-08

Letölthető az új, hatályos módosításokat tartalmazó Jegyzőkönyv az agyhalál megállapításáról

A 2. melléklet a 12/2012. (VIII.6.) EMMI rendelethez tartalmazza a 2012. augusztus 27-től hatályos jegyzőkönyvet az agyhalál megállapításról. A fent említett rendelkezés a  18/1998. (XII.27.) EüM rendelet 3. számú mellékletét módosítja.

Kérjük, hogy a hatályba lépést követően az alábbi linkről letölthető formanyomtatványt használják az agyhalál megállapításának dokumentálására.

2012-08-29

Szervdonációs Tanfolyam-2012. október 16-17., Budapest

Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.

Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában. Részletekért és jelentkezéshez kattintson ide.

2012-08-15

Egészségügyi szakdolgozói továbbképző nap

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda továbbképző napot szervez egészségügyi szakdolgozók részére 2012. október 9-én.

A továbbképzés címe:

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe A továbbképzés

pontértéke: 10 pont

További információ és jelentkezés kattintson ide

2012-08-14

Az első sikeres magyarországi transzplantáció az Eurotransplant együttműködési megállapodás keretében


Az Eurotransplant előzetes együttműködési megállapodás keretei között Magyarországra érkezett első donorszerv transzplantációját a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) végezte.


Az esetről 2012. február 23-án a GOKI-ban tartott sajtótájékoztatón Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a transzplantáció területén az uniós szintre szeretnék hozni a sikeres beavatkozások számát minden szerv esetén.


2012-02-24

Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz

2011. november 3-án az Eurotransplant International Foundation és az Országos Vérellátó Szolgálat előzetes együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárságán.

Az Eurotransplant megállapodás aláírása pontosan egybeesik az első független koordinátor szervezet létrehozásának tízedik évfordulójával. Az elmúlt években a szervdonációs és transzplantációs koordináció is kereste a lehetőséget a nemzetközi szervcserék megvalósítására, elsősorban azon betegek érdekeinek figyelembe vételével, akik esetében a szervátültetéshez való hozzáférés nehezebb, illetve kisebb statisztikai eséllyel valósítható meg, mint más betegek esetében, ugyanazon várólistán. Az Eurotransplant csatlakozással ezt a problémát remélhetőleg sikerül megoldani.

2011-11-05

Orvostovábbképzés / Szervdonációs tanfolyam jelentkezés

Szervdonációs Tanfolyam - 2011. december 13-14.
 
Az 1997. évi CLIV. tv. 212. § (2) bekezdése előírja, hogy az agyhalált megállapító orvosi bizottság tagjai az egészségügyi intézmény vezetője által erre a feladatra kijelölt, kellő gyakorlattal rendelkező és erre irányuló továbbképzésben részt vett szakorvosok lehetnek.
 
Fentiekre tekintettel az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez, elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalottak gondozásában.
 
A Szervdonációs Tanfolyam 2011. december 13-14-én kerül megrendezésre Budapesten. A résztvevők az első napon elméleti oktatásban, a második napon pedig gyakorlati képzésben részesülnek. A tanfolyam zárásakor a résztvevők tesztvizsgán vesznek részt, melyről igazoló oklevelet kapnak.
 
A tanfolyam kötelezően választható, akkreditált orvostovábbképzés, 24 kredit.
 
A tanfolyam teljes időtartamára a képzés ingyenes. Az Oftex honlapján a tanfolyam részvételi díjjal szerepel, a hibáért elnézést kérünk..
 
Jelentkezni kizárólag a Szervkoordinációs Iroda honlapján lehet: www.donacio.ovsz.hu/szervdonacio.
Jelentkezési határidő: 2011. november 15.
 
A gyakorlati képzés hatékonysága érdekében a tanfolyam létszáma korlátozott, alkalmanként összesen 24 fő vehet részt, ezért a jelentkezések elfogadása a jelentkezések beérkezési sorrendjének megfelelően történik.
 

Bármilyen kérdés esetén Deme Orsolya ad felvilágosítást a következő telefonszámon: 06-1-391-45-75.
 

2011-10-24

Szervdonációs és Transzplantációs Világnap

2011. október 16. Budapest
 
Az Európa Tanács által kezdeményezett Szervdonációs és Transzplantációs Európa Napot 1996-ban Genfben ünnepelték először. 2005-ben ismét. Genfben, az Európa Nap rendezvényén történt a bejelentés: a WHO Világnappá nyilvánította október második szombatját. A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége,az Országos Vérellátó Szolgálat, a Szervkoordinációs Iroda és a Magyar Transzplantációs Társaság közös rendezvénye idén ötödik alkalommal nyújt arra lehetőséget, hogy hálánkat és tiszteletünket fejezzük ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak valamint szolidaritásunkat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. Ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy a szervátültetésen már átesett emberek köszönetüket fejezzék ki a szervátültetés lehetőségét megteremtő (donorjelentő), valamint a transzplantációt és az utógondozást végző egészségügyi dolgozóknak. Pro Vita díjban részesülnek az elmúlt évben szeretteiknek szervet adományozó élő donorok, valamint Szent Kozma és Damján díjat kap Prof. Dr. Petrányi Győző, aki a hazai szervátültetés fejlődése érdekében kiemelkedő munkát végzett. Megragadjuk az alkalmat, hogy a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közhasznú civil szervezet 20 éves jubileumát is együtt ünnepeljük.

donornap-meghivo

2011-10-12

2011. október 3-tól az Országos Vérellátó Szolgálat végzi a szervdonációkhoz kapcsolódó szállítási feladatokat Magyarországon

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája 2011. október 3-tól megkezdi a szervdonációhoz kapcsolódó szállítási feladatok ellátását. Ennek értelmében átvesszük az Országos Mentőszolgálattól a szervkivevő orvoscsoportok és a transzplantációs céllal eltávolított szervek szállítását. Továbbá olyan korábban nem megoldott feladatokat is ellátunk saját gépjárműveinkkel, amelyekre eddig nem állt rendelkezésre szervezett megoldás. Ezek közé tartozik a szervdonációhoz szükséges vérminták szállítása: pl. vércsoportszerológiai vizsgálat, fertőző betegségek kizárása céljából végzett vizsgálatok, HLA szövettipizálás, keresztpróba vizsgálatok. A fent említett feladatok mindegyike mentési feladatok közé tartozik az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 94. §-a, valamint a mentésről szóló 5/2006. EüM rendelet 3. §-a alapján. Utóbbi rendelet módosítása éppen az új feladat jogszabályi hátterének meghatározása miatt is szükséges volt, ezért külön definícióval ellátva megjelölik a transzplantációs célú mentőgépjárművet a rendeletben.

2011-09-29

Transzplantációs koordináció, mint az ápolás speciális területe - Egészségügyi szakdolgozói továbbképzõ nap

Az egészségügyi szakdolgozói továbbképzõ nap jelentkezési periódusa lezárult.
A regisztráció elfogadásáról valamennyi jelentkezõt 2011. szeptember 27-ig e-mailben értesítünk.

További információkért, kérjük kattintson ide.

2011-09-22

Szervdonációs Tanfolyam

2011. január 21-22., Pécs

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Pécsi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Szervdonációs Tanfolyamot szervez 2011. január 21-22-én elsõsorban intenzív-, sürgõsségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalott donorok gondozásában.

Tovább a honlap "Orvostovábbképzés" menüpontjára

2011-01-21

A Szervkoordinációs Iroda közleménye a 2010. december 8-án hajnalban történt gyermekszív-átültetésről és annak előzményeiről

Budapest, 2010. december 8.

Az akut szívátültetésre 288 napig váró 6 éves magyar gyermek, 264 napos műszív kezelést követően, 2010. december 8-án, hajnalban sikeres szívátültetésen esett át, egy magyarországi cadaver gyermek donorszív felhasználásával.

2010-12-08

Transzplantációs Koordináció, mint az ápolás speciális területe – Egészségügyi szakdolgozói továbbképzés

2010. november 2.

Tisztelt Kollégák!

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda továbbképző napot szervez egészségügyi szakdolgozók részére 2010. december 14-én.

tovább

2010-11-02

Előzetes DNS alapú HLA alapú tipizálás bevezetése a budapesti régióban

2010. október 20.

Az Országos Vérellátó Szolgálat a transzplantációs céllal eltávolított vesék hideg ischaemiás idejének rövidítése, valamint fejlettebb technológia alkalmazása érdekében új előzetes DNS alapú HLA tipizálást vezet be 2010. november 1-től a budapesti transzplantációs régióban.

2010-10-20

XII. Szervdonációs és Transzplantációs Európa-, és Világnap - Sajtómeghívó

XII. Szervdonációs és Transzplantációs Európa-, és Világnap - Sajtómeghívó - 2010. október 17.

A Szervdonáció és Transzplantáció Európa Napja az Európa Tanács kezdeményezésére indult 12 évvel ezelőtt, majd 2005-ben a WHO a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjává nyilvánította.

2010-10-17

ÁSZ jelentés a szervtranszplantáció, a donáció és az alternatív kezelések ellenőrzéséről.

2010. szeptember 22.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Irodával együttműködésben, elkészült az Állami Számvevőszék 1020 számú jelentése, a szervtranszplantáció, a donáció és az alternatív kezelések ellenőrzéséről.

A jelentés eredeti formájában az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.

2010-09-22

Szervdonációs Tanfolyam - 2010. október 6-7., Budapest

2010. augusztus 27.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs-, és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez 2010. október 6-7-én elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalott donorok gondozásában.

További részletekért kattintson az Oktatás/Orvostovábbképzés / Szervdonációs tanfolyam menüpontra

2010-08-27

A WHO irányadó alapelve a sejt-, szövet és szervtranszplantáció területén 2010

2010. július 20.

2010. májusában a WHO 63. Naggyűlésén határozat született arról, hogy szükségessé vált a sejt-, szerv és szövettranszplantáció alapelveinek ismételt felülvizsgálata és módosítása a XXI. század elvárásainak megfelelően. A konferenciát követően született meg a szerv-, szövet és sejttranszplantáció 11 pontból álló alapelve.

2010-07-20

Európa Parlament és Tanács irányelve a szervdonációról és transzplantációról 2010

2010. június 30.

Az egészségügyi területen működő kontinentális és világszervezetek 2010-ben a szervadományozás és szervátültetés témakörét kiemelt jelentőséggel kezelik, mindezt elősegíti, hogy az Európai Parlament és Tanács május 19-én elfogadta az Átültetésre szánt emberi szervekre vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról szóló irányelvet.

2010-06-30

Az Európai Bizottság Eurobarometer címmel készített felmérése a szervdonációról

2010. június 30.

Az Európai Bizottság 1973 óta végez felméréseket a tagállamok lakosainak körében olyan témákkal kapcsolatban, mint a szociális helyzet, egészségügy, kultúra, információs technológia, környezetvédelem stb. Az Eurobarometer felmérések eredményei segítséget nyújtanak döntéshozatali szinten az egyes irányelvek kidolgozásában. Az európai unió lakosainak szervdonációval, transzplantációval kapcsolatos attitűdjét vizsgálták 2009-ben 27 tagállamban, ill. három, tagfelvételi kérelmet benyújtott országban (Horvátország, Törökország, Macedónia).

2010-06-30

Transzplantációs Koordináció, mint az ápolás speciális területe - Egészségügyi szakdolgozói továbbképzés

A Szervkoordinációs Iroda idén első ízben rendezett pontszerző továbbképzést egészségügyi szakdolgozók részére melyre, 2010. február 22-én került sor az Országos Vérellátó Szolgálat - Landsteiner termében.

A rendkívül nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényen, 294 regisztrált résztvevő hallgatta végig a szervdonáció és szervtranszplantáció témakörében elhangzott előadásokat.

Egészségügyi szakdolgozói továbbképzés

2010-02-28

Álláshirdetés - országos koordinátor

2010. január 18.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája
(1113 Budapest, Karolina út 19-21.)
országos koordinátor
munkakörre pályázatot hirdet.

Feladatok:

 • szervdonációval, transzplantációval kapcsolatos országos és nemzetközi szervkivételi riadók szervezése,
 • valamint a kapcsolódó dokumentációk, adminisztráció kezelése, és egyéb továbbképzési feladatok ellátása.
2010-01-18

A Szervkoordinációs Iroda közleménye

az Index „Hiába ajánlják fel a szerveket” oldalon olvasható cikk témájában

2010. január 15.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája, vagyis a magyarországi szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezete a hivatkozott linken olvasható cikk tartalmával és üzenetével nem ért egyet, ezért az alábbi közleményben reagál az ott megjelentekre:

2010-01-15

Szervdonációs Tanfolyam 2010

2010. január 13.

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Iroda és a Semmelweis Egyetem, Transzplantációs-, és Sebészeti Klinika Szervdonációs Tanfolyamot szervez 2010-ben is elsősorban intenzív-, sürgősségi- és neurológiai osztályon dolgozó szakemberek részére, akik részt vesznek az agyhalál felismerésében és megállapításában, valamint az agyhalott donorok gondozásában. Tovább a honlap „Szervadományozás/Oktatás/Orvostovábbképzés-Szervdonációs tanfolyam” menüpontjára

2010-01-13

XI. Donációs és a Transzplantációs Európa-nap

2009. október 01.

2009. október 11-én kerül sor a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Magyar Transzplantációs Társaság és az Országos Vérellátó Szolgálat közös szervezésében lebonyolítandó központi rendezvényre, amelynek keretében Székely Tamás Egészségügyi Miniszter Pro Vita kitüntetéseket ad át azoknak az élődonoroknak, akik saját szervük felajánlásával járultak hozzá valamelyik családtagjuk gyógyulásához.

2009-10-01

Közlemény

2009. június 15.

Az OVSZ Szervkoordinációs Irodája a transzplantáció ügyét jelentős mértékben támogató, komoly szakmai eredményként, az egész transzplantációs közösség közös erőfeszítésének bizonyítékaként értékeli a közelmúltban, gyermekdonorból származó szervek átültetését (multiorgan donáció) gyermek recipiensekbe.

2009-06-15