Az OVSz pénteki bejelentkezései az M1 csatornán szervadományozásról és szervátültetésről | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Az OVSz pénteki bejelentkezései az M1 csatornán szervadományozásról és szervátültetésről

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.24.

Aktuális téma: heti adatok

A Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mivel a múlt heti bejelentkezésünkkor 1 donáció szervezése épp folyamatban volt, így végül 5 esetben valósult meg szervkivétel a héten és 1 meghiúsult esetünk volt. 

Magyar elhunyt donorból 8 vese, 2 máj, 2 szív és 1 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés, élődonorból pedig 2 veseátültetés történt.

Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.  Külföldön 1 vese és 2 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel. 

25 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 20 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 7-en sürgősségi várólistán vannak.  

A mai napon Tamás fotóját mutatjuk be, aki másfél évvel ezelőtt esett át a szívátültetésen. A szívátültetésre várakozó betegek jelentős része nagyon súlyos, akut állapotban várja az életmentő szerv érkezését. Ilyen esetben sürgősségi várólistára helyezés segíti a gyors szervhez jutást. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-24-i-adas-5/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:00-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.17.

Aktuális téma: heti adatok

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 8 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósult meg a szervkivétel. Egy szervkivételi folyamat szervezése pedig jelenleg is zajlik.

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 10 vese, 4 máj, és 3 szív eltávolítása történt meg, ezen esetekből 8 vese és 2 szív átültetés történt itthon. 2 vese 4 máj és 1 szív külföldön került beültetésre. 

Az Eurotransplant-ból összesen 2 máj érkezett magyar beteg részére. 1 májat a nap folyamán várunk. Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt a héten.

30 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1416 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre várakoznak. 

A mai napon Szabina fotóját mutatjuk be Önöknek, aki 11 éve esett át máj- és veseátültetésen. Egyes betegség típusokban egyszerre több szerv kombinált átültetése jelentheti a gyógymódot, mint Szabina esetében is, aki a szervátültetést követően azóta is rendszeresen sportol, például a múlt heti Ultrabalaton futóversenyen a szervátültetett válogatott tagjaként vett részt, ahol az FMC Hősök csapata 24 óra 15 perc 24 másodperc alatt teljesítette a 221 km-es távot.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-17-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:25-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.10.

Aktuális téma: heti adatok, FMC hősök csapata a XIII. NN UltraBalatonon

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 1 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Így 2 vese, és 1 máj eltávolítása történt transzplantációs céllal elhunyt donorból. A 2 vese átültetése Magyarországon történt, a máj az Eurotransplantba került kiküldésre.  

Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt még az elmúlt napokban. 

16 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 14 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van, 1 fiatal beteg pedig szintén sürgősséggel, tüdőre várakozik. 

A magyarországi szervátültetettek közössége a  hétvégén, a világon egyedülálló módon  40 transzplantált  és 2 dializált futóból álló csapattal  rajtol szombaton, az UltraBalaton futóversenyen. A képen a váltófutásban résztvevő sportolókat mutatjuk be Önöknek. A csapat legfiatalabb tagja egy 14 éves veseátültetett futó, a leghosszabb távot pedig egy kominbált tüdő- és májtranszplantált sportoló vállalta, 21,5 km-t az összesen 221 km-es távból. 

A csapat célja, megmutatni, hogy mindenki élhet teljes életet a transzplantációt követően. Ezúton is sok sikert kívánunk!

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-10-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:30-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.05.03.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, és végül 4 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Elhunyt donorból 8 vese, 1 máj és 3 szív eltávolítása történt transzplantációs céllal. 

5 vese és 2 szív átültetés történt itthon,3 vese 1 máj és 1 szív pedig külföldön került beültetésre. 

Az Eurotransplant-ból 1 máj érkezett magyar beteg részére. 

22 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 8 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1413 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van. 

A mai napon Klementina fotóját mutatjuk meg Önöknek, aki 5 éve esett át májátültetésen. A szervátültetésnek köszönhetően sok más transzplantált társához és mindannyiunkhoz hasonlóan élhet újra jó minőségű, teljes életet. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-05-03-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:06-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.26.

Aktuális téma: heti adatok, szervkivételi koordinátorok

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg a szervkivétel. 

Elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 4 vese, 3 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt meg, ezen esetekből 

2 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő átültetés történt itthon. 2 vese és 2 máj külföldön került beültetésre. Továbbá 1 élődonoros veseátültetés történt még Magyarországon. 

Az Eurotransplant-ból összesen 3 szervet kaptunk: 1 vese és 1 máj érkezett, továbbá 1 szív, sürgősséggel várakozó beteg részére. 

23 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük egy kisgyermek sürgősségi szív várólistán van. 

A mai napon Judit fotóját mutatjuk be Önöknek, aki szervkivételi koordinátorként dolgozik intézményünkben. Munkatársaink elsődleges feladata a szervkivevő orvoscsoportok munkájának elősegítése és a szervkivételek helyszíni koordinációja a műtőben. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:00-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.18.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünkkor másik 2 donáció szervezése még folyamatban volt. 

3 elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 6 vese, 1 máj, 2 szív és 1 hasnyálmirigy eltávolítása történt meg, illetve 1 szervkivétel meghiúsult.

Magyar donorból 5 vese, 1 máj, 2 szív átültetés történt itthon.

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett, továbbá akut betegek részére 1 máj és 1 szív is érkezett életmentő szervátültetésekhez.

22 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 19 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1417 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre vagy tüdőre várakoznak. 

A mai napon István fotóját mutatjuk meg Önöknek 19 évvel a veseátültetés után, mert a transzplantáció évtizedes jó életminőség reményét adja a betegeknek. 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 09:50-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.12.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 7 agyhalott donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról a héten. 5 elhunyt donorból 10 vese, 4 máj, és 2 szív eltávolítása, illetve átültetése történt meg.

Miközben 4 magyar vesét, 1 májat és 1 szívet külföldi beteg kapott, mi is kaptunk 2 vesét és 1 tüdőt az Eurotransplant-ból. Itthon 13 szervátültetés volt az elmúlt héten, 8 veseátültetés közül az egyik élődonorból történt, továbbá 3 máj, 1 szív és 1 tüdőátültetés is volt.

38 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához, illetve épp most szállt fel egy repülőgép egy gyermekbeteg érdekében, hogy donorszívet távolítsanak el egy külföldi donorkórházban.

A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1419 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3-an sürgősséggel szívre vagy májra várakoznak. Az elmúlt héten 1 sürgőséggel várakozó beteg kapott szervet.

A mai napon Mária fotóját mutatjuk meg Önöknek 15 évvel a veseátültetés után. A transzplantáció utáni életminőség felszabadít mások megsegítésére és így lehet ápoló a korábbi beteg.

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-04-12-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:29-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.04.05.

Aktuális téma: heti adatok

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünk időpontjában 1 szervkivétel szervezése épp folyamatban volt. 

2 elhunyt donorból 4 vese, 1 máj, és 2 szív eltávolítása, illetve átültetése történt meg.

Az Eurotransplant-ból 1 vesét kaptunk, valamint 1 sürgősséggel tüdőre váró beteg életmentő átültetéshez is érkezett szerv külföldről. 

17 földi és 1 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 3 beteg várakozik sürgősséggel szívre, májra és tüdőre.  

A mai napon Ingrid esküvői fotóját mutatjuk meg Önöknek 14 évvel veseátültetése után. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének alelnöke a szervezet egyik legaktívabb tagja, aki kortársaival azonos minőségű, teljes és boldog életet él! 

Az életmentő szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-04-05-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:56-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03.29.

Aktuális téma: heti adatok, tüdőátültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, melyekből 3 esetben valósult meg szervkivétel, két esetben a szervkivétel meghiúsult, 1 szervkivételi riadó szervezése pedig jelenleg is zajlik. 

A 3 elhunyt donorból 5 vese, 2 máj és 2 szív eltávolítása történt transzplantációs céllal. 

Magyar donorból itthon 5 vese és 1 szív átültetése valósult meg, illetve az eltávolított szervek közül 1 szív és 2 máj beültetésére orvosszakmai okok miatt nem kerülhetett sor. 

Az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett magyar beteg részére.  

22 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 18 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1426 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, 1 beteg májra, 1 beteg pedig tüdőre várakozik kiemelt sürgősséggel.   

A mai napon Roland fotóját mutatjuk be, aki 5 éve él új tüdővel. Az Ő története is bizonyíték arra, hogy egy súlyos, életet veszélyeztető állapotban megvalósult tüdőátültetés után is lehetőség nyílik a kortársaihoz hasonló minőségű, teljes életre! 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 00:23-tól tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03.22.

Aktuális téma: heti adatok, megemlékezés az Ismeretlen Donorok tiszteletére

Ma reggel az elmúlt héten történt szervadományozásokról és átültetésekről számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 3 esetben valósult meg elhunytból szervkivétel, 2 riadó szervezése még most is zajlik.

A 3 elhunyt donorból összesen 6 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt meg transzplantációs céllal. Itthon 4 veseátültetést végeztek az elmúlt héten. 

Az Eurotransplantban 2 vese, 2 máj, és 1 szív átültetése történt magyar donorszervekkel. 

22 földi szállítást vettünk igénybe a donorszervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 3 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1421 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2 beteg szívre, további 2 beteg pedig májra várakozik kiemelt sürgősséggel.  A Magyar Szervátültetettek Szövetsége 2001-ben állított kopjafát a budapesti Fiumei úti Sírkertben az Ismeretlen Donorok tiszteletére. Azóta minden évben, az új életre is utaló napon, március 21-én kerül megrendezésre a megemlékezés. A most látható fotó a tegnapi rendezvényen készült, ahol szervátültetettek és családjaik hálával és köszönettel emlékeztek a számukra ismeretlen szervadományozókra, akik haláluk után életet mentettek. 

A szervadományozásról, mint mindannyiunkat érintő személyes döntésről és az átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 19:54-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03. 08.

Aktuális téma: heti adatok, gyermek szívátültetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 1 potenciális donorról kapott értesítést, ebben az esetben szervkivétel nem történt. 

Az Eurotransplant-ból 1 szív érkezett egy sürgősségi  listán várakozó gyermek részére, és 1 életmentő tüdőátültetés történt még külföldi szervvel.

5 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1402 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 2-en sürgősséggel szívre várakoznak, 1 beteg pedig májra. 

A héten történt gyermek szívátültetés kapcsán ma Hanna fotóját mutatjuk be, aki a kép közepén látható, édesanyjával és nővérével. 

Hanna már 9 éve él új szívvel.   2008. óta működik  gyermek szívtranszplantációs program hazánkban az Országos Kardiológiai Intézetben. Az elmúlt 11 évben több, mint 40 gyermek szívtranszplantációt végeztek a központban. Az Eurotransplanthoz történő csatlakozással a várakozási idő jelentősen csökkent, sőt, a kis betegek akár egy héten belül kaphatnak megfelelő szervet. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 08:20-tól tekinthető meg. 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.03. 01.

Aktuális téma: heti adatok, veseátütetés

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 2 esetben valósult meg szervkivétel, 2 donáció szervezése pedig folyamatban van.  A 2 elhunyt donorból transzplantációs céllal összesen 4 vese, 1 máj, 1 szív és 1 tüdő eltávolítása történt. 

Magyar donorból 1 vese és 1 szív átültetése történt itthon. Az Eurotransplant-ból 1 vese és 1 máj érkezett magyar beteg részére.  Az Eurotransplantban 3 vese, 1 máj, és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel. 

14 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 24 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1398 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük 1 beteg szívre, 1 beteg pedig májra várakozik sürgősséggel.  

A mai napon Timi fotóját mutatjuk be, aki 4 hónapja él új vesével.  

Mivel a vese végstádiumú elégtelensége esetén rendelkezésre áll a művese kezelés, így a vesetranszplantáció életminőség javító gyógymód, amely hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek részére minden más terápiához képest.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése15:50től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 22.

Aktuális téma: heti adatok, az Év sportolója gála szervátültetett díjazottjai

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 5 esetben valósult meg szervkivétel. Magyar donációt követően 10 vese és 1 szív átültetése történt itthon. Az Eurotransplant-ból pedig 3 vese érkezett magyar beteg részére. Külföldön 1 máj és 1 tüdőátültetés történt magyar donorszervvel. 29 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. A héten 7 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1384 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük ketten sürgősséggel szívre, 1 gyermek beteg pedig sürgősséggel májra várakozik.

Ma Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó fényképét mutatjuk meg Önöknek, aki 21 éve él édesanyjától kapott májlebennyel. A múlt héten megrendezett az Év sportolója gálán Alexandra, és atléta sporttársa, Gelencsér Róbert az év sportolója díjat vehették át kategóriájukban. Ők ketten sorstársaikkal együtt az egészséges élet reményét és bizonyítékát jelentik számunkra. Gratulálunk az elismeréshez!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 20:45-től tekinthető meg.

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 08.

Aktuális téma: heti adatok 

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 5 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, a múlt heti bejelentkezésünkkor 2 donáció szervezése volt épp folyamatban, így összesen 6 esetben valósult meg szervkivétel, ill. 1 meghiúsult esetünk volt.  

Magyar donorból 7 vese, 2 szív, 2 máj, 1 tüdő és 1 kombinált vese és hasnyálmirigy átültetés, ill. 1 élődonoros veseátültetés történt.

Az Eurotransplant-ból 1 máj és 1 szív érkezett akut betegek részére, ill. 1 életmentő tüdőátültetéshez is érkezett szerv külföldről. Az Eurotransplantban 1 máj, 1 szív, 1 tüdő és 1 vese átültetése történt magyar donorszervekkel. 43 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához. 

A héten 23 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1397 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre várakoznak.  

Ma Andi fotóját mutatjuk be, aki 6 éve él új tüdővel. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:27-től tekinthető meg.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.02. 01.

Aktuális téma: heti adatok, az OVSz, Transzplantációs Immungenetikai Laboratórium bemutatása

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 7 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 4 esetben valósult meg szervkivétel, 2 donációs folyamat szervezése még jelenleg is zajlik. 1 szív, 1 máj és 4 vese átültetése történt magyar donorból, az Eurotransplant-ból 2 máj érkezett, mindkét esetben akut beteg részére.  Külföldön 2 máj, 2 szív, és 1 tüdő átültetése történt magyar donorszervekkel.

22 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

A héten 5 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1389 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük négyen sürgősséggel szívre várakoznak. 

Ma Fanni fotóját mutatjuk be, aki az Országos Vérellátó Szolgálat, Transzplantációs Immungenetikai Laboratóriumban dolgozik. A riadó során Fanni és munkatársai a donor mintáját felhasználva szövet-összeférhetőségi vizsgálatot végeznek, amelyből kiderül, hogy az aktuális donor szervei az átültetésre váró betegek közül kiknek ajánlhatók fel, kikbe ültethetők be. A labor szerepe már jóval az átültetést megelőzően elkezdődik és az átültetés után is megmarad, hiszen a várólistára kerülő betegek előzetes vizsgálatai és a beültetett szervek kilökődését monitorozó laboratóriumi tesztek is itt készülnek. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-02-01-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 26:41-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.25.

Aktuális téma: heti adatok, transzplantációs mentőgépjármű vezetők

Jó reggelt kívánok a kedves televíziónézőknek!

Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról, 1 esetben valósult meg szervkivétel. 1 szív és 2 vese átültetése történt magyar donorból, az Eurotransplant-ból 1 vese érkezett, amelynek beültetése orvosi okok miatt nem történhetett meg.  2 vesét mi küldtünk külföldi beteg részére.

10 új beteg került transzplantációs várólistára, így a mai napon 1392 honfitársunk vár szervátültetésre, közülük hárman sürgősséggel szívre várakoznak.

A szervdonáció és transzplantáció igazi csapatmunka, ahol a különböző szakterületeken dolgozók együttműködése nélkülözhetetlen. Mivel egy szervdonációs riadó során kb. 100 ember munkáját kell koordinálni, a szereplők bemutatása is segíti a folyamat megismerését.

József évek óta dolgozik transzplantációs mentőgépjármű vezetőként intézményünkben. Kollégáival non-stop szervdonációkhoz kapcsolódó földi szállítási feladatokat látnak el, így szervet eltávolító orvoscsoportokat, és donorszerveket szállítanak az országban. A tavalyi évben összesen 1036 szállítás során kollégáink közel 224.000 km-t tettek meg az életmentő szervátültetések érdekében. 
A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-25-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 15:10-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.18.

Aktuális téma: heti adatok, személyes döntés a szervadományozásról

Jó reggelt kívánok a kedves televíziónézőknek! Az elmúlt héten a Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. 2 elhunyt donorból történt transzplantációs céllal összesen 4 vese eltávolítása, 1 szervdonációs riadó szervezése pedig jelenleg is zajlik. Összesen 4 veseátültetés történt a héten, 1 szerv érkezett az Eurotransplantból, 1-et pedig mi küldtünk külföldi beteg részére. Összesen 1384 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgős szívátültetésre várnak.  

A szervadományozással kapcsolatban fontos tudnunk azt, hogy valamennyien lehetséges szervdonorok vagyunk, amennyiben nem tiltjuk meg írásban, hogy halálunk esetén testünkből szervet távolítsanak el átültetés céljából. Ha a donációt támogató döntésünket most megosztjuk családtagjainkkal, akkor egy nem várt, tragikus pillanatban ők vissza tud erre emlékezni, és képviselni tudják végakaratunkat. 

A héten Kata fotóját mutatjuk be, számára már négy alkalommal hozta el a transzplantáció az új esélyt az életre. 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen. 

 https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-18-i-adas-5/
A Szerkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:14-től tekinthető meg. 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.11.

 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be. A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 3 elhunyt donorból történt transzplantációs céllal 6 vese, 1 máj, 1 szív és 1 vékonybél eltávolítása. Miközben magyar vesét, májat és vékonybelet külföldi beteg kapott, mi is kaptunk külföldről vesét hazai beteg részére.

Itthon 7 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 6 vese, és 1 szív átültetése. 1 élődonoros vesetranszplantációt is végeztek a héten. 20 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

6 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1378 honfitársunk várja az új szervet, köztük hárman sürgős szívátültetésre várnak. Klári a négy és fél évvel ezelőtti veseátültetésére hívja fel a figyelmünket. Egy boldog nagymamát láthatunk a fényképen.A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.
 
https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-11-i-adas-6/
A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:05-től tekinthető meg.


 

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2019.01.04.


Aktuális téma: Szervdonációs és transzplantáció adatok 2018-ban Magyarországon

Az év elején nem az elmúlt héten, hanem a tavalyi évben történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

2018-ban 168 agyhalott, elhunyt donor és 45 élődonor volt Magyarországon.

A hazai donációs aktivitásnak és az Eurotransplant együttműködésnek is köszönhetően összesen 505 szervátültetés történt hazánkban.

Ezek között 335 veseátültetés, 80 májátültetés, 62 szívátültetés, 23 tüdőátültetés és 5 kombinált vese-hasnyálmirigy átültetés volt. A 335 transzplantált vese közül 290 elhunyt donorból és 45 élődonorból származik.

Az 505 szerv közül 119 külföldről érkezett magyar beteg részére.

Az év során 596 új beteg került transzplantációs várólistára és az év utolsó napján 1388-an voltak a várakozók.

Az elmúlt évre visszatekintve 2 eseményt emelnék ki. Az egyik a 2018-ban elvégzett 10.000. szervátültetés a 45 éves magyar transzplantációs programok történetében, amely egy kombinált szív és veseátültetés veseátültetése volt, illetve a Magyar Szervátültetettek Szövetségének 20. jubileumi évfordulója, éppen ezért ma nem 1, hanem 260 transzplantált honfitársunkat mutatjuk meg Önöknek, ők, akik zöld pólóban vannak a fényképen.

Egyre több életmentő szervátültetés történik hazánkban, amely kihívást és reményt ad a jövőre nézve!

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2019-01-04-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 22:00-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018.12.21.


Aktuális téma: életmentő és életminőség javító szervátültetések típusai

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 4 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mind a 4 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel, összesen 8 vese, 2 máj és 1 szív eltávolítása történt.

Miközben 2 magyar vesét és 2 májat külföldi beteg kapott, mi is kaptunk 2 külföldi vesét hazai beteg részére. Itthon 8 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 7 vese, és 1 szív átültetése.

29 új beteg került Eurotransplant vesevárólistára, így ma összesen 1396 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgős szívátültetésre várnak. 

Tamás fényképe és a 21 évvel ezelőtti májátültetés az életmentő szervátültetés bizonyítéka! A szervátültetések között ugyanis a máj, a szív és a tüdő átültetése életmentő transzplantációnak minősül, hiszen ezen szervek működése nélkülözhetetlen az élethez, viszont nincs hosszú élet reményét biztosító alternatív terápia. Mivel a vese végstádiumú elégtelensége esetén rendelkezésre áll a művese kezelés, így a vesetranszplantáció életminőség javító gyógymód, amely hosszabb és jobb minőségű élet reményét adja a betegek részére minden más terápiához képest.A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-21-i-adas-7/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 21:54-től tekinthető meg.
 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 12. 14.

Téma: "Élődonoros szervadományozás", heti aktualitások

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A héten az élődonoros szervadományozás kerül előtérbe.

Hiszen két elhunyt potenciális donorról is kaptunk értesítést magyarországi intenzív osztályokról, de ezeknek a riadóknak a szervezése még zajlik a Szervkoordinációs Irodában. Viszont a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán a héten 3 élődonoros veseátültetés is történik. 3 élődonor = 3 megmentett élet.

Az idei 322 veseátültetés között 42 esetben a vese élődonorból került eltávolításra, majd átültetésre a budapesti, debreceni, pécsi és szegedi egyetemi központokban (13%).

A hazai jogszabályok szerint élő személy testéből a páros vese egyikét, ritkábban egy páratlan szerv részletét, tehát a máj egy részét lehet átültetni, amelynek eltávolítása esetén a szerv jelentősebb funkciókiesés nélkül működik tovább. Szervet cselekvőképes személy egyeneságbeli rokonának, testvérének, egyeneságbeli rokona testvérének, testvére egyeneságbeli rokonának adományozhat, vagy ha szoros érzelmi kapcsolat áll fenn a két fél között.

Judit fényképe is az élődonoros veseátültetésre hívja fel a figyelmünket.

 

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon www.ovsz.hu/szervdonacio  címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-14-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 18:20-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 12. 07.

Aktuális téma: "Mosolyt a kórházakba- Jótékonysági futás", heti aktualitások, őssejtátültetés

Először arról, hogy mi, az OVSZ 4 fős csapata is ott volt a Mosolyt a kórházakba december 5-i jótékonysági futáson, Mikulás-ajándékzsákot vittünk 4 kórházba, betegeknek, egészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak, akik ezt az éjszakát nem otthon, hanem kórházban töltötték. Sosem szabad elfeledkezni a mosoly erejéről, az empátiáról, az emberi gesztusokról, amelyek az emberséges, jól működő egészségügyet megalapozzák. A Mikuláscsapat ezt a mosolyt vitte el a négy kórházba az ajándékcsomagokkal együtt.

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 3 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Mindhárom elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

10 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 8 vese, 1 szív és 1 tüdő átültetése.

22 földi és 3 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

15 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1378 honfitársunk várja az új szervet, köztük négyen sürgősséggel várnak szívre.

Csaba képével ma arra szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy szervátültetések mellett az őssejtátültetés is életet ment. Az Országos Vérellátó Szolgálat a vérellátás és szervdonációs koordináció mellett őssejtdonorok nyilvántartásával és toborzásával is foglalkozik. Minden 18 és 45 év közötti személy jelentkezhet donornak, ha kivizsgált szövettípusa alapján történő kiválasztása esetére vállalja a csontvelő, vagy perifériás őssejt adományozását a világ bármelyik táján élő beteg számára. Kérjük, hogy a véradás mellett és után jelentkezzenek őssejtdonornak is!


A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-12-07-i-adas-6/

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 14:52-től tekinthető meg.


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 30.

Aktuális téma: A szervátültetések minősége, a betegek védelme, retranszplantáció

A Szervkoordinációs Iroda hetente beszámol a hazai szervdonációs és transzplantációs adatokról.

Az elmúlt héten azonban nem volt donáció elhunytból. Mit jelent ez? Hiszen ebben az évben eddig 156, vagyis hetente több mint 3 elhunyt donor volt átlagosan. Egy donáció nélküli hét nagyon ritka.

Most mégis az intenzív osztályoknak az életmentés több területén elkötelezett munkáját szeretném kiemelni, mert a héten 3 potenciális donorról kaptunk értesítést. Mit jelent az, ha 3 donorjelentés után egy alkalommal sem történik végül szervkivétel? A donorszervek alapos minőségi értékelése során a szervek sajnos nem minősültek alkalmasnak transzplantációra. Ezek a döntések a szervátültetésre váró betegek védelme érdekében történtek, hiszen a transzplantáció nem jelenthet nagyobb kockázatot, mint amennyi hasznot várunk attól.

8 új beteg, köztük 2 sürgősséggel szervre váró beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1372 honfitársunk várja az új szervet.

Ma János fényképét mutatjuk meg a 2. veseátültetés után. Indokolt esetben előfordulhat, hogy korábban már szervátültetésen átesett betegnél újból transzplantációra, úgynevezett retranszplantációra kerül sor. János nincs egyedül ezzel, viszont így az első átültetett vese 14 évig működött, majd a második vesével már 10 éve élhet sokkal jobb minőségű életet.

A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

Köszönöm a figyelmüket! Viszontlátásra!

https://www.mediaklikk.hu/video/ma-reggel-2018-11-30-i-adas-6

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 24:10-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 23.

Aktuális téma: szívátültetés, heti aktualitások

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 5 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

13 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 8 vese és 5 máj átültetése. Az egyik donormáj egy sürgősséggel váró gyermek életét mentette meg. 

41 földi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

20 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1368 honfitársunk várja az új szervet, köztük ketten sürgősséggel várnak szívre. 

Ma Zoltán fényképét mutatjuk meg szívátültetés után, és ezért engedjenek meg néhány gondolatot a szívtranszplantációról. Magyarországon 1992-ben végezték az első szívátültetést és a recipiens 26 évvel később, ma is él. Azóta több mint 500 ilyen életmentő beavatkozást végeztek a két magyar központban. A felnőtt betegek ellátása a Semmelweis Egyetem, Szív és Érgyógyászati Klinikán történik, míg a gyermekek ellátásáról a Gottsgen György Országos Kardiológiai Intézet gondoskodik.A szervadományozásról és átültetésről további információt találhatnak honlapunkon, a www.ovsz.hu/szervdonacio címen.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 23.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 13:11-től tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 16.

Aktuális téma: heti aktualitások 

Ma reggel az elmúlt héten történt szervdonációs és transzplantációs adatokról számolunk be.

A Szervkoordinációs Iroda 6 potenciális donorról kapott értesítést magyarországi intenzív osztályokról. Végül 4 elhunyt donorból történt transzplantációs célú szervkivétel.

11 szervátültetés volt az elmúlt héten, köztük 6 vese, 2 máj, 1 szív és 2 tüdő átültetése. Mindkét Magyarországon transzplantált tüdő külföldi donorból került eltávolításra.

36 földi és 2 légi szállítást vettünk igénybe a szervek és orvoscsoportok szállításához.

2 új beteg került Eurotransplant várólistára, így ma összesen 1364 honfitársunk várja az új szervet. Sürgősségi státuszban 3 beteg van várólistán, 2 felnőtt szívre, 1 gyermek pedig májra vár.

Az esetszámok és Ingrid példája is felhívja a figyelmünket a segítségnyújtás fontosságára.

A szervátültetés életet ment, de az életmentő szervátültetésekhez donorszervekre van szükség.

Mi azzal segíthetünk, hogy döntést hozunk a szervadományozásról, és ezt a személyes döntésünket megosztjuk családtagjainkkal.

 

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 16.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 23:56-tól tekinthető meg.

 


Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 09.

Aktuális téma: bemutatkozás, 2017-es adatok, heti aktualitások

A mai naptól hetente, így péntekenként jelentkezünk a magyarországi szervdonációs és transzplantációs adatokkal, hiszen az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda szervezi Magyarországon a transzplantációs célú szervkivételeket. 

Igazi hősökről, vagyis elhunyt donorokról és megmentett életekről, azaz szervátültetésen átesett recipiensekről fogok Önöknek beszámolni.
Az első bejelentkezésünk alkalmával az idei év eddigi eredményeit foglalom össze:
A mai napig 146 elhunyt donor volt, az Eurotransplant területéről 118 szerv érkezett, és 42 élődonoros veseátültetés is történt.
Ennek eredményeként idén már 452 életmentő szervátültetésre volt lehetőség, és ez azt jelenti, hogy 2018-ban már több transzplantáció történt, mint tavaly egész évben.

Ma 1368 honfitársunk van transzplantációs várólistán.

Az elmúlt héten 2 elhunyt donorról történt jelentés a magyarországi kórházakból, ennek eredményeként 2 vese-, és 1 májátültetés történt.  
5 új beteg került várólistára a hét során, sürgősségi státuszban pedig egy szívre váró beteg van.
Az eset számok és a következő képen látható szervátültetett fiatalember példája is felhívja a figyelmünket a segítségnyújtás fontosságára.

Az OVSZ, Szervkoordinációs Iroda hírei az M1 televízióban - 2018. 11. 09.

A Szervkoordinációs Iroda bejelentkezése 17:03-tól tekinthető meg.


2019-05-24