Az első sikeres magyarországi transzplantáció az Eurotransplant együttműködési megállapodás keretében | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Az első sikeres magyarországi transzplantáció az Eurotransplant együttműködési megállapodás keretében


Az Eurotransplant előzetes együttműködési megállapodás keretei között Magyarországra érkezett első donorszerv transzplantációját a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) végezte.


Az esetről 2012. február 23-án a GOKI-ban tartott sajtótájékoztatón Dr. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a transzplantáció területén az uniós szintre szeretnék hozni a sikeres beavatkozások számát minden szerv esetén.


2012. január 1-én életbe lépett a Magyarország és az Eurotransplant (ET) által aláírt előzetes együttműködési megállapodás. A szerződés értelmében az egy éves időtartamra terjedő próbaidőszakban a magyarországi gyermek recipiensek, a sürgősséggel szervre várók és a hyperimmunizált vesebetegek kaphatnak szervet valamely Eurotransplant tagállamból.


2012. február 23-ig összesen 12 beteg: 7 vesére váró gyermek, 1 hyperimmunizált vesebeteg, két sürgősséggel szívre váró gyermek és két sürgősséggel szívre váró felnőtt ET várólistán történő regisztrációja történt meg.


2012. február 16-án került mind a magyarországi, mind az ET sürgősségi szív transzplantációs várólistán regisztrációra egy, a GOKI-ban fekvő 8 éves kislány. A várólistára helyezést követő 5. napon a kora délutáni órákban az Eurotransplant-tól szívfelajánlás érkezett az említett gyermek recipiens részére. Megtörtént a GOKI értesítése a szervfelajánlásról, a gyermekszív transzplantációs program vezetője a donorszervet alkalmasnak tartotta. A Szervkoordinációs Irodában és a GOKI-ban ezt követően feszített tempójú, több szálon párhuzamosan futó szervezési folyamat vette kezdetét, mert a szervalkalmasság megítélésekor a donáció esti órákra tervezett kezdeti időpontja már ismert volt. Az ET gyakorlatának megfelelően szívdonáció esetén a fogadó transzplantációs centrum szakemberei végzik el a szervkivételt, ezért meg kellett szervezni a szerveltávolító orvoscsoport szállítását a donorkórházba. A szív esetén igen rövid hideg ischémiás tolerancia idő biztosítása érdekében a repülőgéppel történő szállítás volt indokolt. A szervkivétel és a szívkivevő team utazása zökkenőmentesen megvalósult.  Az új donorszív beültetése 00: 59-kor sikeresen megtörtént.


A kis recipiensnek ezúton is jobbulást kívánunk!
Szervkoordinációs Iroda

2012-02-24