Magyar Őssejtdonor Regiszter | Országos Vérellátó Szolgálat

Jelenlegi hely

  1. Címlap

Magyar Őssejtdonor Regiszter

Bemutatkozás

A Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársai 1991 óta azon dolgoznak, hogy a magyar betegek részére a legalkalmasabb donort válasszák ki, és a magyar őssejtdonor regiszter hatékonyan működjön a nemzetközi hálózatban. Köszönjük minden magyar és nem magyar donornak, hogy önként vállalják az adományozást, és kiválasztásuk esetén egészséges őssejtjeikkel járulnak hozzá a rászoruló betegek gyógyulásához. A sikeres őssejt-transzplantáció hátterében a hematológus szakorvos, a transzplantációs munkacsoportok és bizottságok, számos laboratórium, a hazai és nemzetközi regiszterek összehangolt munkája áll. Ennek részleteiről szeretnénk laikusokat és szakembereket tájékoztatni honlapunkon.

2020-01-24

PRO VITA DÍJ 2019

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27-e a Véradók Napja, ugyanis 1954-ben ezen a napon adományoztak először kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.

Őssejt donorok első esetben 2015-ben részesülhettek Pro Vita díjban az önkéntes véradók mellett.

Idén az emléknapra szervezett központi díjátadó ünnepségen 20 véradó és 3 őssejt donor  vehetett át Pro Vita díjat Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkártól.

Mellettük önkéntes véradásszervezők, véradóbarát munkahelyek, vérellátásban dolgozó egészségügyi szakemberek és olyan  szervezetek, magánszemélyek részesültek elismerésben, akik tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárultak a véradás ügyének népszerűsítéséhez.

Kitüntetett őssejt donorainknak ezúton is köszönjük önzetlen segítségüket és örömmel gratulálunk elismerésükhöz. Egyúttal szeretnénk köszönetet mondani minden regisztrált őssejt donorunknak is, hogy készen állnak egy esetleges donációra, amellyel esélyt adnak egy súlyos vérképzőszervi betegségben szenvedő embertársuknak a gyógyulásra.

 

A Magyar Őssejtdonor Regiszter

 


2019-11-28

Csontvelődonor Világnap 2018

Kedves érdeklődő!

Köszöntsük együtt 2018-ban is a csontvelődonorokat! Immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Csontvelődonor Világnap. Minden év szeptemberének harmadik szombatján ünnepeljük az áldozatkész, önkéntes csontvelődonorokat: akik már ténylegesen adtak csontvelőt egy családtagjuknak vagy egy idegennek és azokat is, akik regisztráltak és vállalják a jövőbeli donációt.

 Ez a nap 2018-ban szeptember 15-ére esik.

Az őssejtdonorokra (csontvelődonorokra) mindannyian büszkék vagyunk, példamutató és életmentő segítőkészségüket ilyen módon igyekszünk kifejezni. Elsősorban nekik köszönhető az őssejt transzplantációra szoruló, nagyon súlyos betegek gyógyulása! A donorok segítségvállalása felbecsülhetetlen érték, melyre világszintű összefogással szeretnénk felhívni a figyelmet!

Ha csatlakozni szeretnél a nemzetközi programhoz vagy egyszerűen érdekelnek az eseményei, akkor kattints az alábbi linkekre:

 http://worldmarrowdonorday.org/about-wmdd/

 http://worldmarrowdonorday.org/get-involved/

 http://worldmarrowdonorday.org/donor-events/

2018-09-07

Jelentkezz most őssejtdonornak!

Jelentkezz most őssejtdonornak!


Magyarországon betegek százai, világszerte pedig többszázezer beteg csak az önkéntes donorok adományára számíthat. A véletlenszerű egyezés esélye két idegen között elenyésző, ezért minden beteg részére nemzetközi szinten történik a donorkeresés.

A nemzetközi regiszter 32 milliónál is több önkéntes donort tart nyilván, de ennek ellenére a betegek legalább 25%-ának nem találnak megfelelő donort.

Minden új regisztrált donor ezeknek a betegeknek a túlélési esélyét növeli. Magyarországon eddig 819 beteg kapott így segítséget.

Ha most jelentkezel donornak, a regisztráció során egy ajándék táskával is meglepünk.

 

Várunk az OVSZ minden vérellátó állomásán! 

2018-03-12

Csontvelődonor Világnap 2017. szeptember 16.

Ezen a napon köszöntjük a donorokat világszerte; azokat, akik már ténylegesen adtak csontvelőt egy családtagjuknak vagy egy idegennek, és azokat is, akik regisztráltak és vállalják a jövőbeli donációt.

Így ünneplik őket világszerte (https://worldmarrowdonorday.org/)

 

"Kedves Donorom!

Köszönöm a csontvelőt!!! Nagyon jól működik, sok a hemoglobinom, ezért jól vagyok. Járok iskolába, vannak barátaim, okosodom ettől a jó kis csontvelőtől.

Sokat imádkoztam, hogy ne fájjon neked a műtét. Szeretlek. Neked köszönhetem az életemet. Egy hős vagy. Kisbaba korom óta kellett vért kapnom és most teljesen jól vagyok.

Köszönöm:

Évike"

2017-09-15

Levélrészletek

Honlapunkon megoszthatod történetedet az érdeklődőkkel, ha elküldöd nekünk e-mailben a címre.

Ezzel nem csak a donorodnak vagy adott esetben, ha Te vagy donor, akkor a recipiensednek okozhatsz örömet, hanem minden bizonnyal másokat is bátorítasz!:)

A levelekhez csatolt fényképeket is örömmel megosztjuk!

Íme, néhány szívhez szóló levélrészlet az előző évekből:

 

„Kedves Donor!

Minden egyes nap az eszembe jutsz, amikor a kisfiam szemébe nézek, és minden egyes nap hálával gondolok Rád, amiért a kisfiam ma is élhet.
Elmondani nem lehet azt a semmihez nem hasonlítható érzést, amikor azt érzi az ember, hogy igen, van remény. A vizsgálatok igazolták, hogy valóban meg van az az EMBER, meg vagy TE aki megmentheti az Ő életét.
Nem tudom elégszer megköszönni azt, hogy Ő élhet, és azt, hogy vannak Emberek, vagy Te, akik miatt ez lehetséges.
Kívánok Neked nagyon sok Boldogságot, egészséget, és minden szépet.

Üdvözlettel egy hálás anyuka ”

 

2017-09-11

Csontvelődonor Világnap 2017

Kedves érdeklődő!


Örömmel adjuk hírül, hogy harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Csontvelődonor Világnap. Most már minden év szeptemberének harmadik szombatján ünnepeljük az áldozatkész, önkéntes csontvelődonorokat. Ez a nap 2017-ben szeptember 16-ára esik.
Az őssejtdonorokra (csontvelődonorokra) mindannyian büszkék vagyunk, példamutató és életmentő segítőkészségüket ilyen módon igyekszünk méltányolni. Hiszen elsősorban nekik köszönhető az őssejt transzplantációra szoruló, nagyon súlyos betegek gyógyulása! Nélkülük nem sikerült volna! A donorok segítségvállalása felbecsülhetetlen érték, melyre világszintű összefogással szeretnénk felhívni a figyelmet! Ha csatlakoznál ehhez a programhoz vagy egyszerűen érdekel, hogyan is zajlik mindez csak kattints az alábbi linkekre:

 

http://worldmarrowdonorday.org/about-wmdd/

http://worldmarrowdonorday.org/get-involved/

http://worldmarrowdonorday.org/donor-events/

2017-08-24

WMDA 2016. évi jelentés

                                


Megjelent a Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet (WMDA) 2016. évi jelentése.
Az adatokat 57 ország 100 őssejtdonor regisztere és közösségi köldökzsinórvér bankja szolgáltatta.
A 2016 végén rendelkezésre álló önkéntes donorok száma meghaladta a 30 milliót (30,973,284), egy év alatt számuk 8%-kal nőtt; míg a közösség által felhasználható köldökvér egységek száma 700 ezer felett volt (744,319), számuk lényegében nem változott.
2016-ben több mint 20 ezer (20,571) őssejtkészítmény került elküldésre transzplantációs céllal nem rokon donortól. Nemzetközi szinten az átültetések fele hazai donor, fele más országban regisztrált donor őssejtjével történt.
A donorok kormegoszlására jellemző, hogy 40%-uk 30 év alatti.

2017-06-08

A Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet (WMDA) egyesült a BMDW-vel és a NetCord-dal

 

A Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet (WMDA) egyesült a BMDW-vel és a NetCord-dal 2017. január 1-én. A Nemzetközi Csontvelődonor Szervezet  (WMDA) az egész világot behálózó szervezetté nőtte ki magát: jelenleg 75 donor regisztert, 158 köldökvér bankot, 350 donor centrumot és 1615 transzplantációs kórházat képvisel 52 különböző országból.

2017-05-26

Pro Vita díj – idén először őssejtdonoroknak is!

A Csontvelődonorok Világnapját először 2015-ben, szeptember 17-én ünnepelték világszerte, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Ebben az évben Magyarországon 10 olyan donor is kapott állami elismerést november 27-én, a véradók napján, aki egy idegen személynek adományozott őssejtet.
1954-ben ezen a napon tüntette ki először a legfelsőbb állami testület a sokszoros véradókat és kiváló véradásszervezőket, 2015-ben első esetben az őssejtdonorok elismerésével bővült a jutalmazottak köre. A Pro Vita díjakat* Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgála főigazgatója és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár adta át a donoroknak.

Örömmel köszöntjük kitüntetett donorainkat megköszönve önfeláldozásukat, és egyúttal köszönjük minden regisztrált donorunknak, hogy készen állnak a donációra.

 

2015-12-21

Kedves érdeklődő, segítőkész önkéntes!

Nagy örömünkre szolgált és köszönjük, hogy ilyen sokan jelentkeztek az elmúlt hetekben őssejtdonornak a fiatal hegymászó lány betegsége kapcsán, és megismervén a tényt, hogy száz felett van csak Magyarországon a várakozók száma, vállalták a regisztrálást és az őssejtdonációt.

Ön is szeretne őssejtdonor lenni?

Amennyiben rendszeres véradó, és 56 napon belül adott vért, jelentkezzen az Önhöz legközelebb található vérellátó állomáson, ahol felvesszük adatait, illetve az őssejtdonációhoz szükséges vérmintát levesszük (személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges).

Amennyiben még nem adott vért, bármelyik vérellátó állomáson vagy véradó helyszínen jelentkezhet véradásra. Ezt követően (min. 3 nap) történik - a fentieknek megfelelően - a regisztráció és a vérminta levétele.

A www.ovsz.hu weboldalon megtalálja a vérellátó állomások teljes listáját, a nyitva tartási időpontokat, de telefonon mindenképpen egyeztessen időpontot az adott állomással.

Szeretettel várjuk!

Országos Vérellátó Szolgálat
Magyar Őssejtdonor Regiszter

2011-12-20

A köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása

Az őssejtek még nem specializálódott, osztódásra képes sejtek, amelyek alkalmasak lehetnek különféle elhasználódott, károsodott, hiányzó sejtek pótlására különböző betegségekben, káros állapotokban. Többféle módon nyerhetünk őssejteket, egyik forrásuk a köldökzsinórvér. A köldökzsinórvér őssejtek sikeres gyógyító alkalmazása rendszeresen eddig kizárólag vérképzőrendszeri betegségeknél történt. Minden más lehetséges alkalmazása kísérleti stádiumban van; a legoptimistább megközelítéssel reménykeltőnek minősíthető.

2011-09-08

A gyógyászatban alkalmazott őssejt-források

Szöveti őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. Ezek az őssejtek biztosítják egy életen át a folyamatosan használódó sejtek újraképződését, annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni. Három jól ismert és terápiában alkalmazott őssejt-forrás a csontvelő, a perifériás vér és a köldökzsinórvér.

2011-09-08

Őssejt Infó

Szülés előtt gyakran kérdeznek várandós kismamáink az őssejt tárolásról. Néha elbizonytalanodva, emlékeinkben kutatva próbálunk tudományosnak tűnő választ megfogalmazni. A legnehezebb kérdések hallatán –„Levetessem a baba köldökzsinórvérét? Érdemes áldozatokat hozni? Milyen haszna van ma a tárolásnak?”– elgondolkodunk, mit tennénk, ha saját családtagunkról lenne szó. A választ természetesen mindenkinek magának kell megadnia, így pácienseinket is arra érdemes biztatni, hogy mielőtt döntenek, kellően tájékozódjanak. Ennek segítésére, az SzNPTT az elkövetkezendő évben összegyűjti és az Őssejt Infó szakmai hírlevél számaiban közre adja mindazokat a releváns információkat e témában, melyek segítenek a pácienseink kérdéseit megválaszolni.

2011-08-02

Az immunrendszer újrafejlődése csontvelő-átültetést követően

Bár voltak korai, szórványos elképzelések arról, hogy csontvelői sejtek adása egyes anémiák és leukémiák kezelésében hasznos lehetne, a második világháború atombomba áldozataiban kialakult csontvelői sugárhalál döbbentette rá a kutatókat, hogy mennyire szükség lenne a károsodott csontvelő pótlására. A csontvelő-átültetéssel kapcsolatos kutatások kezdeti kiemelt támogatása is az embert érő ionizáló sugárzás patofiziológiájának jobb megértését szolgálta. Több mint négy évtizedet ölel fel a humán allogén csontvelő-átültetés története, melynek során 1957-ben elsőként - a később Nobel díjjal jutalmazott - E. Donnall Thomas számolt be humán intravénás csontvelő infúzió alkalmazásáról. Az azt követő tíz év alatt az őssejt kutatás hatalmas lépésekben fejlődött, de a csontvelő-átültetés sikeres alkalmazásához még hiányoztak az immunológia eredményei. A szövet-összeférhetőségi tulajdonságok kutatása, a fő hisztokompatibilitási antigének (major histocompatibility complex - MHC) felfedezése adta azt az alapot, amely nélkülözhetetlen a szerv- és szövet-transzplantációkban.

2011-08-02

Vérképző őssejtek a gyógyításban

E. Donall Thomas és munkatársai 1975-ben ismertették HLA-azonos testvérből származó csontvelői sejtek intravénás infúziójának eredményességét kemoterápiára rezisztens leukémiás betegben. A csontvelő-átültetés a különböző, életet veszélyeztető betegségekben, a végső kétségbeesésben végzett nagy kockázatú beavatkozásból széleskörűen elfogadott kezeléssé vált (Thomas, 1999). A Nobel-díjjal jutalmazott óriási horderejű új kezelési eljárás széleskörű elterjedését számos hematológiai és immunológiai felfedezés segítette. Nyilvánvalóvá vált, hogy azonos fajon belül, az egyedek közötti sikeres csontvelő-átültetéshez a fő szövetegyezési antigének (hisztokompatibilitási antigének, humán leukocyta antigének - HLA) azonossága szükséges.

2011-08-02