Jelenlegi hely

  1. Címlap

Hungarian Stem Cell Donor Registry (HSCDR)

Köszöntő

Köszöntjük a Magyar Őssejtdonor Regiszter megújult honlapján!

A Magyar Őssejtdonor Regiszter - megalakulásakor mint Magyar Csontvelődonor Regiszter - jött létre 1991-ben. Létrehozásával sikerült kapcsolatot teremteni a klinikai csontvelőátültetés programja és a nemzetközi önkéntes donorszervezetek között. 1991-ben a saját fejlesztésű adatbázis-kezelő szoftver és a Franciaországból kapott szelekciós program is használatba került. Ennek segítségével már ebben az évben küldte a magyar nyilvántartás a donorok adatait a BMDW-be, vagyis már ekkor bekapcsolódott a nemzetközi szervezet munkájába, és ebben az évben már sor került két magyar beteg idegen donorral történő csontvelő-átültetésére is.

Ma a Regiszter 6991 önkéntes őssejtdonort tart nyilván, és évente 400-500, jórészt magyar betegnek keres megfelelő őssejtdonort.

A nemzetközi adatbázisban (BMDW) szereplő résztvevők: 75 őssejtdonor regiszter 53 országból, 52 köldökvér bank 35 országból.

A BMDW adatbázisban nyilvántartott donorok és köldökvér egységek (CBU) száma:

26,353,033 (25,688,950 donor és 664,083 CBU)

2015-06-25

Kedves érdeklődő, segítőkész önkéntes!

Nagy örömünkre szolgált és köszönjük, hogy ilyen sokan jelentkeztek az elmúlt hetekben őssejtdonornak a fiatal hegymászó lány betegsége kapcsán, és megismervén a tényt, hogy száz felett van csak Magyarországon a várakozók száma, vállalták a regisztrálást és az őssejtdonációt.

Ön is szeretne őssejtdonor lenni?

Amennyiben rendszeres véradó, és 56 napon belül adott vért, jelentkezzen az Önhöz legközelebb található vérellátó állomáson, ahol felvesszük adatait, illetve az őssejtdonációhoz szükséges vérmintát levesszük (személyi igazolvány, TAJ- és lakcímkártya szükséges).

Amennyiben még nem adott vért, bármelyik vérellátó állomáson vagy véradó helyszínen jelentkezhet véradásra. Ezt követően (min. 3 nap) történik - a fentieknek megfelelően - a regisztráció és a vérminta levétele.

A www.ovsz.hu weboldalon megtalálja a vérellátó állomások teljes listáját, a nyitva tartási időpontokat, de telefonon mindenképpen egyeztessen időpontot az adott állomással.

Szeretettel várjuk!

Országos Vérellátó Szolgálat
Magyar Őssejtdonor Regiszter

2011-12-20

Nőtt az őssejtdonornak jelentkezők száma novemberben

Összehasonlítva az előző év azonos időszakával 13-szorosára növekedett az őssejtdonornak jelentkezők  száma Magyarországon.

Az elmúlt hetek eseményeinek (hegymászó lány betegsége, médiamegjelenések) köszönhetően három hónap alatt 390 új őssejtdonor regisztrálására került sor az Országos Vérellátó Szolgálat Magyar Őssejtdonor Regiszterébe, míg az előző évek azonos időszakában ez csak  30 volt.

2011-12-20

A gyógyászatban alkalmazott őssejt-források

Szöveti őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. Ezek az őssejtek biztosítják egy életen át a folyamatosan használódó sejtek újraképződését, annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkciót ellátó sejtekké alakulni. Három jól ismert és terápiában alkalmazott őssejt-forrás a csontvelő, a perifériás vér és a köldökzsinórvér.

2011-09-08

A köldökzsinórvérből nyert őssejtek felhasználása

Az őssejtek még nem specializálódott, osztódásra képes sejtek, amelyek alkalmasak lehetnek különféle elhasználódott, károsodott, hiányzó sejtek pótlására különböző betegségekben, káros állapotokban. Többféle módon nyerhetünk őssejteket, egyik forrásuk a köldökzsinórvér. A köldökzsinórvér őssejtek sikeres gyógyító alkalmazása rendszeresen eddig kizárólag vérképzőrendszeri betegségeknél történt. Minden más lehetséges alkalmazása kísérleti stádiumban van; a legoptimistább megközelítéssel reménykeltőnek minősíthető.

2011-09-08

Őssejt Infó

Szülés előtt gyakran kérdeznek várandós kismamáink az őssejt tárolásról. Néha elbizonytalanodva, emlékeinkben kutatva próbálunk tudományosnak tűnő választ megfogalmazni. A legnehezebb kérdések hallatán –„Levetessem a baba köldökzsinórvérét? Érdemes áldozatokat hozni? Milyen haszna van ma a tárolásnak?”– elgondolkodunk, mit tennénk, ha saját családtagunkról lenne szó. A választ természetesen mindenkinek magának kell megadnia, így pácienseinket is arra érdemes biztatni, hogy mielőtt döntenek, kellően tájékozódjanak. Ennek segítésére, az SzNPTT az elkövetkezendő évben összegyűjti és az Őssejt Infó szakmai hírlevél számaiban közre adja mindazokat a releváns információkat e témában, melyek segítenek a pácienseink kérdéseit megválaszolni.

2011-08-02

Vérképző őssejtek a gyógyításban

E. Donall Thomas és munkatársai 1975-ben ismertették HLA-azonos testvérből származó csontvelői sejtek intravénás infúziójának eredményességét kemoterápiára rezisztens leukémiás betegben. A csontvelő-átültetés a különböző, életet veszélyeztető betegségekben, a végső kétségbeesésben végzett nagy kockázatú beavatkozásból széleskörűen elfogadott kezeléssé vált (Thomas, 1999). A Nobel-díjjal jutalmazott óriási horderejű új kezelési eljárás széleskörű elterjedését számos hematológiai és immunológiai felfedezés segítette. Nyilvánvalóvá vált, hogy azonos fajon belül, az egyedek közötti sikeres csontvelő-átültetéshez a fő szövetegyezési antigének (hisztokompatibilitási antigének, humán leukocyta antigének - HLA) azonossága szükséges.

2011-08-02

Az immunrendszer újrafejlődése csontvelő-átültetést követően

Bár voltak korai, szórványos elképzelések arról, hogy csontvelői sejtek adása egyes anémiák és leukémiák kezelésében hasznos lehetne, a második világháború atombomba áldozataiban kialakult csontvelői sugárhalál döbbentette rá a kutatókat, hogy mennyire szükség lenne a károsodott csontvelő pótlására. A csontvelő-átültetéssel kapcsolatos kutatások kezdeti kiemelt támogatása is az embert érő ionizáló sugárzás patofiziológiájának jobb megértését szolgálta. Több mint négy évtizedet ölel fel a humán allogén csontvelő-átültetés története, melynek során 1957-ben elsőként - a később Nobel díjjal jutalmazott - E. Donnall Thomas számolt be humán intravénás csontvelő infúzió alkalmazásáról. Az azt követő tíz év alatt az őssejt kutatás hatalmas lépésekben fejlődött, de a csontvelő-átültetés sikeres alkalmazásához még hiányoztak az immunológia eredményei. A szövet-összeférhetőségi tulajdonságok kutatása, a fő hisztokompatibilitási antigének (major histocompatibility complex - MHC) felfedezése adta azt az alapot, amely nélkülözhetetlen a szerv- és szövet-transzplantációkban.

2011-08-02